Paananen: Reilu työelämä tarvitsee myös EU-sääntelyä

Ajankohtaista 07:53

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan Euroopan parlamentin vaaleihin valmistauduttaessa erityisesti keskusta-oikeistolaiset puoluejohtajat toistelivat tarvetta purkaa sääntelyä. Hänen mukaansa vaalipaneeleissa konkretia on kuitenkin jäänyt vähäiseksi.
– Olisi reilua kertoa äänestäjille, mitä sääntelyn purkajat oikeasti haluavat. Tukevatko porvaripuolueet Iso-Britannian pääministerin tavoitetta purkaa työntekijöiden turvaa, erityisesti työaikasääntelyä?

Paanasen mielestä kysymys on aiheellinen, koska Suomen edellinen, keskustan ja kokoomuksen muodostama porvarihallitus ajoi vahvasti työntekijöiden asemaa heikentävän työaikadirektiivin aikaansaamista.
– Monikansallisen bisneksen etu on mahdollisimman vähäinen työmarkkinoiden sääntely, Paananen myöntää.
– Nyt onkin kysymys siitä, kehitetäänkö EU:ta vain suuryritysten ehdoilla, vai nostetaanko myös työn tekijöiden hyvinvointi keskiöön.

Paananen muistuttaa, että markkinaliberalismin nimeen vannovat ovat kehittäneet EU-lainsäädäntöä pitkälti suurten yritysten ehdoilla. Hän huomauttaa kuitenkin, että viimeisten kymmenen vuoden aikana pienet ja keskisuuret yritykset ovat 85-prosenttisesti vastanneet uusien työpaikkojen synnystä.
– EU-lainsäädännössä pitäisikin nykyistä enemmän toimia ns. pienet ensin -periaatteella. Näin voitaisiin huolehtia myös syrjäisempien seutujen työllisyydestä ja antaa tilaa elinvoimaiselle pk-yrittäjyydelle.

Paanasen mukaan seuraavalla parlamenttikaudella käydään suuri kädenvääntö työntekijöiden suojelusta ja työmarkkinoiden kehittämisestä.
– Oikeistolainen komission puheenjohtaja sivuutti työsuojelulainsäädännön kehittämisen, eikä muutosta ole luvassa, jos samat voimat jatkavat vallankahvassa.
– Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet työelämän kehittämiseen myös EU-tasolla. Se tarkoittaa mm. työaikasuojan aikaansaamista kaikille, joukkokanteen käyttöönottamista ja työntekomaan työehtojen noudattamista.