Opetusministeri Gustafsson: Reipasta etunojaa tulevaisuuteen

Ajankohtaista 09:34

Opetusministeri Jukka Gustafssonin mukaan hallituksen kehysriihen vaikeista säästöistä huolimatta nyt tarvitaan toiveikkuutta ja uskoa tulevaisuuteen.

– Useat sanovat, että nyt pitää lopettaa puhe rakenteista ja kiinnittää huomiota toiminnan sisällön uudistamiseen. Näitä kahta asiaa ei voi kuitenkaan toisistaan erottaa. Tällä hetkellä me joudumme tekemään sellaisia uudistuksia niin sanotusti kehyksen puitteissa, joille väljemmän talouden aikana ilman muuta edellyttäisimme lisärahoitusta. Pidän todella tärkeänä, että emme vain leikkaa, karsi, supista ja vähennä, vaan otamme reipasta etunojaa tulevaisuuteen, ministeri sanoi korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa 30.3. Helsingissä.

– On selvää, että yhteensä noin 5 miljardin paketin kokoaminen ei onnistu ilman, että otamme sieltä, missä julkista rahaa käytetään. Nämä kohteet ovat – niin kuin hyvin tiedetään – kuntien valtionosuudet, sosiaali- ja terveyspuoli ja koulutus. Itse koen olevani vastuullisen hallituksen vastuullinen ministeri, kun olemme kyenneet tekemään myös vaikeita päätöksiä. Tämän kokoluokan päätökset koskevat kaikkia, eikä mikään osa julkista sektoria voi olla osallistumatta yhteisiin talkoisiin.

– Mieluummin minä teitä toisenlaisiin, yltäkylläisempiin ja helpompiin talkoisiin kutsuisin. Mutta sellaisia ei nyt tässä ajassa ole tarjolla. Me voimme tehdä yhdessä historiaa, mutta me emme saa tehdä sitä itse valitsemissamme olosuhteissa.

Gustafsson myös muistutti, että on vahvasti sitoutunut hallitusohjelman tavoitteisiin vetovoimaisten, riittävän suurien osaamiskokonaisuuksien kehittämiseen. Ministeri tulee esittämään Itä-Suomen yliopistolle oikeustieteellisen alan tutkinnonanto-oikeutta ensi vuoden elokuusta lähtien.

– Yliopisto on tehnyt asiasta vakuuttavan esityksen ja esittänyt myös oman koulutustarjontansa uudelleen suuntaamista, jolla se vapauttaa voimavarat oikeustieteellisen vahvistamiseen. Oikeustieteilijöille on suuri työmarkkinatarve, Itä-Suomen yliopiston laadullinen perusta on hyvä ja yliopisto on sitoutunut rekrytoimaan lisää henkilökuntaa laadun varmistamiseksi ja tutkinnon laaja-alaisuuden turvaamiseksi.

Ministerin mukaan säästöistä huolimatta ammattikorkeakoulu-uudistus jatkuu suunnitellusti. Ministeri kertoi, että lopulliset päätökset ammattikorkeakoulujen aloituspaikkavähennysten kohdentamisesta on tehty.

– Olen koko prosessin ajan korostanut, että ammattikorkeakouluja kuunnellaan tässä prosessissa herkällä korvalla, mutta kokonaistavoitteista pidetään kiinni. Näin on myös nyt tehty. Erityisen iloinen olen siitä, että eräissä tapauksessa ammattikorkeakoulut ovat voineet keskenäänkin sopia molempia palvelevasta työnjaosta ja yhteisistä linjoista aloituspaikkojen vähentämisessä.