Nyt luotava vakautta ja luottamusta

Ajankohtaista 10:16

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backmanin mukaan nyt on luotava vakautta ja luottamusta. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa  Savonlinnassa puhuneen Backmanin mukaan Euroopan talousvaikeudet johtavat helposti myös ilmapiirin kiristymiseen. Niin maiden sisällä kuin niiden välilläkin.

– Olen huolestunut tästä vastakkainasettelun lisääntymisestä. Nyt tarvitaan malttia, ettei eri maita ja niiden kansalaisia leimata yksioikoisesti sen paremmin laiskoiksi ja vastuuttomiksi kuin muita ahkerammiksi ja vastuullisemmiksi, muistutti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman avauspuheenvuorossaan.

Backman painotti, että Suomen hallitus on toiminut luottamuksen arvoisesti. Erityisesti valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen linjakas, vakaa ja päättäväinen toiminta on herättänyt luottamusta. Tukea yhdessä sovitun linjan puolustamiselle olisi ollut ja olisi mukava saada myös hallituskumppaneiltamme, miksei myös muilta kotimaisilta kommentoijilta.

– Yhtä varmasti kuin säätiedotukset ovat luvanneet koko kesän epävakaista, on oppositio julistanut vakaasti epävakautta ja heinäsirkkoja. Eniten epävarmuutta on yllättäen herättänyt
suurimman hallituskumppanimme intoilu irtiottoihin yhdessä sovitusta. Paavo Väyrysen perintö näyttää tältä osin siirtyneen Kokoomuksen eduskuntaryhmään. Olympialaisistakin tuttu hyvä neuvo veljille oikealla on, että kannattaa keskittyä omaan suorituksen eikä hermostuneesti
vilkuilla naapuriradalle, sillä muutoin hutilaukausten riski kasvaa, sanoi Backman.

– Tarvitaan luottamusta lisääviä toimia. Valtiovarainministerin budjettiesitys on tältäkin osin hyvä. Aiemmin sovitussa pysyminen on juuri nyt parasta vakauden ja luottamuksen vahvistamista. Tiukoista talouden raameista huolimatta on huolehdittava myös Hyvinvointipalvelujen kehittämisestä. Nyt on varmistettava erityisesti ikäihmisten oikeus arvokkaaseen vanhuuteen. Siihen kuuluvat riittävät ja laadukkaat vanhuspalvelut. Tämä on sosialidemokraateille tulevan budjettiriihen tärkein yksittäinen asia.

– Vanhuspalvelulaissakin on viimekädessä kysymys arvoista. Olen huolestunut yhteiskuntamme arvojen kovenemisesta ja erityisesti ihmisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon heikkenemisestä. Eriarvoistuminen on tapahtunut osin huomaamatta ja pikkuhiljaa. Toivottavasti ei kuitenkaan tietoisesti, sanoi  Backman.

– Huolestuttavasti ovat lisääntyneet kommentit, joissa tasa-arvoa ei enää pidetä keskeisenä arvona. Päinvastoin, tasa-arvon nähdään mm. hidastavan talouden kasvua. Eriarvoisuuden lisääminen on siksi kuulemma jopa tavoiteltavaa. Näiden wahlroosien maailmankuva on
kaukana perinteisestä tasa-arvoajattelusta, lopetti Jouni Backman avajaispuheenvuoronsa
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.