Nuorisotakuu tunnetuksi koko maassa ministerikiertueen voimin

Ajankohtaista 07:24

SDP:n esitys nuorisotakuusta saa lisää vauhtia ministerikiertueen voimin. Vuoden 2013 alusta toteutuvaa nuorten yhteiskuntakuuta eli nuorisotakuuta tehdään tunnetuksi 15 paikkakunnalla syys-lokakuussa. Nuorten asialle jalkautuu viisi ministeriä.Tilaisuuksiin osallistuvat mm. työministeri Lauri Ihalainen, opetusministeri Jukka Gustafsson, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

Kiertueen tavoitteena on sitouttaa paikalliset toimijat nuorisotakuun tavoitteisiin ja saada siihen tarvittavat toimet rivakasti käyntiin alueilla. Nuorisotakuun toteuttamisessa nuoret itse ovat aktiivisia toimijoita ja oman tulevaisuutensa tekijöitä.

Nuorisotakuu on ollut yksi sosialidemokraattien pitkäaikaisista tavoitteista, jota sitä viedään nyt käytäntöön maan hallituksen aktiivisella panostuksella. Erityisesti työministeri Lauri Ihalainen on ollut hyvin aktiivinen nuorten työllistymiseen ja koulutukseen liittyvässä nuorisotakuuasiassa. Myös useat SDP:n valtuutetut ovat tehneet eri puolilla Suomea aloitteita paikallisista nuorisotakuuhankkeista.

Nuorisotakuu Road Show käynnistyy 17.9.2012 Helsingissä ja viimeinen tilaisuus pidetään lokakuun lopulla Turussa. Muut paikkakunnat ovat Rovaniemi, Lahti, Kuopio, Oulu, Pori, Seinäjoki, Jyväskylä, Tampere, Kajaani, Lappeenranta, Joensuu, Mikkeli ja Vaasa.

Road Show-tilaisuuksissa haetaan uusia, ennakkoluulottomia toimintatapoja työnantajien, työmarkkinajärjestöjen, kansalaisjärjestöjen sekä nuorten kanssa. Näin varmistetaan, että kaikki nuoret löytävät polun koulutukseen ja työhön.

Nuorisotakuu tulee voimaan 2013

Nuorisotakuu varmistaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja-, tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Nuorisotakuuseen sisältyvät muun muassa koulutustakuu, nuorten aikuisten osaamisohjelma, nuorten työpajatoiminta sekä etsivä nuorisotyö. Koulutustakuu takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Nuorten aikuisten osaamisohjelma tarjoaa mahdollisuuden ammatillisen tutkinnon suorittamiseen niille alle 30-vuotiaille, jotka ovat aiemmin jääneet pelkän peruskoulun varaan.

Tällä hetkellä 20-29-vuotiaista on pelkän peruskoulun varassa noin 110 000 ja työttömänä työnhakijana runsaat 70 000. Kokonaan työn ja koulutuksen ulkopuolella arvioidaan olevan noin 40 000 kouluttamatonta nuorta. Nuorten syrjäytymisen kustannukset ovat vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa.