Mäkisalo-Ropponen: Eläkeläisten aseman parantaminen on tärkeää!

Ajankohtaista 07:30

Vaalien lähestyessä on eläkeläisten etujen ajaminen noussut jälleen esille. Keskustelua käydään siitä, mitä kukin puolue on tehnyt ja mitä jatkossa luvataan tehdä eläkeläisten hyvinvoinnin eteen. Esimerkiksi kokoomus on nyt ryhtynyt puhumaan eläkeläisten verotuksen keventämisestä, mikä vaikuttaa kovin tarkoitushakuiselta aiempien puheiden ja tekojen perusteella.

SDP on tehnyt työtä eläkeläisten hyvinvoinnin eteen koko hallituskauden ja pyrkinyt vaikeasta taloustilanteesta huolimatta toimimaan eläkeläisten aseman parantamiseksi. Syksyn budjettiriihessä SDP:llä oli kaksi tavoitetta eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi: takuueläkkeen korotus 15 eurolla kuukaudessa ja eläketulovähennyksen korotus. Muut hallituspuolueet vastustivat takuueläkkeen korottamista, kokoomus vastusti molempia esityksiä. SDP:n tavoite takuueläkkeen korottamisesta kaatui kokoomuksen vastustukseen kesän 2014 budjettiriihessä. Eläketulovähennyksen korotus saatiin onneksi kuitenkin läpi ja pieni- ja keskituloisten eläkeläisten verotusta saatiin näin kevennettyä.

Eläkkeiden lisäksi olemme toteuttaneet uudistuksia, jotka parantavat omaishoitajien asemaa. Esimerkiksi tämän vuoden talousarviossa lisättiin resursseja omaishoitajien sijaisapuun ja terveystarkastuksiin. Lisäksi iäkkäimpien eläkkeensaajien asemaan vaikuttavia asunto-olojen parantamiseen myönnettäviä avustuksia on lisätty.

Hallituskaudelle on osunut virheitäkin. Kansaneläke- ja työeläkeindeksien mukaisten korotusten leikkaaminen tälle vuodelle ei ollut oikea eikä oikeudenmukainen päätös. Se tehtiin valtiontalouden tasapainotavoitteen saavuttamiseksi, mutta sen vaikutukset kokonaisuudessaan jäävät negatiivisiksi sen heikentäessä kotimaista kysyntää ja sitä kautta työllisyyttäkin.

Mikäli saamme kansalaisilta luottamuksen tulevissa vaaleissa, haluamme parantaa eläkkeensaajien asemaa ja hyvinvoinnin tulevallakin vaalikaudella. Tavoitteemme on eläkkeiden indeksileikkausten estäminen, takuueläkkeen korottaminen 15 eurolla kuukaudessa ja uuden omaishoitajalainsäädännön säätäminen.

Vaikuta ja äänestä.