Lindtman: Suomi tienhaarassa – työlinja vai leikkauslinja

Ajankohtaista 17:30

Antti Lindtman

– Suomi tarvitsee työllisyysohjelman, joka laitetaan toimeen välittömästi, vaati eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vappupuheissaan Raumalla ja Porissa. On valittava nopeasti vaikuttavia toimia, jotka tuovat työtä suomalaisille tässä ja nyt.

Lindtman listasi puheessaan kuuden kohdan työohjelman:

1) Otetaan käyttöön työeläkemaksujen Emu-puskurit, joilla alennetaan työnantajien kynnystä työllistää ja lisätään palkansaajien ostovoimaa.

2) Alennetaan työllistämisen kynnystä jakamalla yrityksen riskiä palkata ensimmäinen työntekijä tuntuvalla verovähennyksellä.

3) Käynnistetään miljardi-investoinnit kirjastojen, terveyskeskusten ja koulujen korjaamiseksi valtion investointituella ja laitetaan asuntorakentamiseen vauhtia.

4) Parannetaan vientiteollisuuden kilpailukykyä kompensoimalla päästökaupasta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti. Alennetaan paljon sähköä käyttävän teollisuuden energiamaksurasitusta, merikuljetusten väylämaksuja sekä rataveroa.

5) Huolehditaan startti- ja työllisyysmäärärahoista.

6) Erityisesti lapsiperheiden ostovoiman tukemiseksi, kannustetaan pankkeja jatkamaan lyhennysvapaita kuukausia.

– Suomessa on lähes puoli miljoonaa työtöntä. Tästä huolimatta hallitus seisoi lähes vuoden tekemättä yhtään todellista työllisyyttä parantavaa toimenpidettä, päinvastoin. Tällaiseen politiikkaan Suomella ei ole varaa. Sipilän, Soinin ja Stubbin hallituksen ainoat toimet työllisyydenhoidossa ovat tähän saakka olleet työllisyysmäärärahojen leikkaukset ja pakottavat suunnitelmat työntekijöiden työehtojen heikentämisestä. Suomella ja suomalaisilla ei ole aikaa odottaa herrojen kiireitä. Päättäjien on toimittava heti, vaati Lindtman.

Suomi ja suomalaiset seisovat nyt tienhaarassa, jossa valittavana on kaksi suuntaa. Yhä useampi suomalainen on viime aikoina kysynyt, mihin Suomea ollaan viemässä. Mikä on Suomen suunta?

– Yksi vaihtoehto on leikkauslinja, joka johtaa eriarvoisuuden kasvuun. Tässä vaihtoehdossa tehdään lyhytnäköisiä päätöksiä, joilla leikataan suoraan maamme ja ihmisten tulevaisuudesta.

– Toinen vaihtoehto on tie, joka katsoo pidemmälle tulevaisuuteen. Tässä vaihtoehdossa jokainen suomalainen pidetään mukana ja jokaiselle annetaan mahdollisuus kehittää ja toteuttaa itseään. Tässä vaihtoehdossa ymmärretään, että jokaisen päätöksen keskiössä on oltava ihminen ja ymmärretään, mitä päätökset tarkoittavat suomalaisten arjessa. Hyvinvointiyhteiskuntaa kehitetään, rakennetaan ja vahvistetaan niin, että muutos on turvallisempaa kuin paikallaan pysyminen, sanoi Lindtman.