Kvarnström (SDP): Underfart vid Läpp gör trafiken tryggare och gynnar tillväxt

3.6.2020

Den historiska tilläggsbudgeten omfattar nödvändiga satsningar på utbildning och ungas välbefinnande, enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som också välkomnar pengar till Läpp-korsningens underfart i Karis.

Igår presenterade regeringen en fjärde tilläggsbudget. Tilläggsbudget innefattar många viktiga satsningar för att trygga samhällsfunktioner i coronakrisen. Exempelvis får de hårt drabbade kommuner 1,4 miljarder i tilläggsfinansiering. I tilläggsbudgeten finns även stimulansåtgärder på 1,3 miljarder som innefattar olika typer av viktiga infrastruktursatsning.

-Bland satsningarna hittas underfarten vid Läpp, riksväg 25, i Karis. Det är mycket välkommen nyhet som betjänar hela regionen. Det handlar om en av vår regions mest trafikerade korsningar, ett ställe som måste förbättras för både trafiksäkerhetens och områdets utvecklings skull , säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Projektet beräknas uppgå till cirka 5 miljoner euro enligt Trafikministeriet. I offentligheten har Raseborgs stads tjänstemän bedömt att det handlar om “några miljoner” och exakt hurdan summa som krävs beror delvis på den slutliga vägplanen för projektet och hurdant markunderlaget verkligen visar sig vara. Klart är i varje fall att staten står för 3 miljoner euro, 1 miljon i år och 2 miljoner för 2021.

-Arbetet med en ny vägplan för korsningen har framskridit fint i år. Som början på planarbetet gjordes i fjol en undersökning om hur korsningen fungerar i förhållande till trafikmängd och den fick sämsta möjliga betyg. Det visar att det är hög tid för en investering, säger Kvarnström som är medlem av riksdagens kommunikationsutskott.

Han välkomnar också att tilläggsbudgeten betonar också att satsningarna skall minska klimatavtrycket. En av åtgärderna är ett förstärkt stöd till kollektivtrafiken.

– Kollektivtrafiken har drabbats hårt av coronakrisen och därför reserveras 100 miljoner euro nu för att upphandla och utveckla kollektivtrafiklinjer, säger Kvarnström.

Dela på sociala medier