Kvarnström (SDP) på Nordens dag: Helsingforsavtalet behöver förnyas

23.3.2022

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) lyfter på Nordens dag 2022 fram behovet av att i grunden stärka det nordiska samarbetet genom att uppdatera Helsingforsavtalet igen och ge Nordiska rådet mer reell makt.

Det har idag gått 60 år sedan Helsingforsavtalet slöts. Dessutom firas nu Nordiska rådets 70:e verksamhetsår. Det sker i en tid då Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förändrat det säkerhetspolitiska läget för hela Europa.

-Det nordiska samarbetet fungerar bättre i denna kris än i pandemihanteringen där varje land skött sitt och nordiska gränsområden blivit lidande. Samtidigt kvarstår behovet av att fördjupa och stärka det nordiska samarbetet och jag bedömer att själva ramarna behöver ses över för att det ska vara möjligt, säger Kvarnström och lyfter fram att samarbetet måste vara mer än att utbyta information, det måste mer handla om att göra tillsammans, agera samstämmigt.

Enligt Kvarnström behöver Nordiska rådet få fler verktyg och mer makt än idag då det som finns att tillgå är samarbetsinitiativ och råd till Nordiska ministerrådet, samt utskottens egna utredningar.

– Allt detta är bra och viktigt. Men om makten inte ökar finns inget formellt tecken på att samarbetet fördjupas i grunden. Det riskerar bli mer ett arv som förvaltas än en väg in i framtiden. Att stå stilla är att gå bakåt. Med detta menar jag inte att det nordiska samarbetet skulle ha stagnerat inom dagens samarbetsramar. Det utvecklas exemplariskt, men inom ramar som behöver breddas och stärkas för att vi verkligen ska bli en starkare enhet och en fullt integrerad region i enlighet med visionen.

Dela på sociala medier