Kvarnström (SDP): Många åtgärder som stödjer i folks vardag

1.9.2022

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) ser ett starkt fokus på att lindra energipriskrisen och den försämrade köpkraften som centralt och motiverat i regeringen Marins budgetbeslut. Hit hör sänkta dagvårdsavgifter och sänkning av momsen på el till 10 procent. En annan följd av Rysslands krig som syns i förslaget gäller det viktiga stödet till Ukraina och de ukrainare som blivit flyktingar.

I budgetförslaget ingår en sänkning av momsen på el mellan december och april. Därtill bereds en helt ny stödmodell.

-Det är bra med åtgärder och tilläggsåtgärder som vidtas så fort vettiga modeller är tillgängliga. Det här kommer att hjälpa många med elräkningar och det är speciellt en viktig åtgärd när vi närmar oss vintern. Regeringen gör det som krävs i en svår situation, konstaterar Kvarnström.

Ett steg på vägen mot SDP:s mål
För att stärka köpkraften vidtas fler åtgärder. Kvarnström välkomnar sänkta dagvårdsavgifter på 70 miljoner euro, ett delmål mot socialdemokraternas mål med avgiftsfri småbarnspedagogik och en åtgärd som både hjälper barnfamiljer väldigt konkret samtidigt som sysselsättningen beräknas stärkas. Han finner det viktigt att kommunerna kompenseras med intäkter från samfundsbeskattningen.

Fortsatt stöd för arbetsresor
I statsbudgeten ingår också många andra viktiga satsningar.

-Värt att nämna är att det förhöjda reseavdraget för arbetsresor får en fortsättning. Det är viktigt för sysselsättningen och så att de som har långa arbetsresor klarar sig i en tid av exceptionellt höga bränslekostnader, säger Kvarnström.

– I stora bilden är det helt centralt med fortsatt stöd för en rättvis grön omställning, det är samtidigt den långsiktiga lösningen på energipriskrisen.

 

Dela på sociala medier