Kvarnström (SDP): Kulturpaketet gynnar hela samhället

21.4.2021

Idag beslöt regeringen om ett nytt och starkt stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen. Det är en glädjande nyhet och viktigt för hela samhället, enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Han ser läget som akut och bedömer att stödpaketet beaktar branschens mångsidighet bättre och är mer effektivt än de tidigare.

– Nu ljusnar situationen för många kulturutövare och frilansare som hittills tyvärr fallit mellan stolar då stöd har delats ut under coronakrisen. Branschens särdrag och komplexitet har inte beaktats tillräckligt tidigare. Det här paketet räddar mycket och kommer i grevens tid, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström med bakgrund som uppträdande rapartist.

Kulturpaketet är sammanlagt 230,86 miljoner euro. Paketet beaktar branschens mångsidighet och arbetets olika former, som gigarbetare, frilansare, egenföretagare och enskilda näringsidkare. Av paketet, som ska behandlas av riksdagen som del av en tilläggsbudget, riktas drygt 127,36 miljoner euro till konst och kultur.

Den så kallade evenemangsgarantin får 85 miljoner euro. Den gäller evenemang med över 200 personer som p.g.a eventuella restriktioner blir tvungna att ställa in under tiden 1.6 –31.12.2021. De kostnader som redan uppstått till följd av det annullerade evenemanget ersätts till 85 procent. De som har en omsättning som understiger gränsen för evenemangsgarantin ska kunna ansöka om understöd hos undervisnings – och kulturministeriet.

Steg för steg kommer man också avveckla restriktionerna utifrån vad som är möjligt med tanke på smittskyddsläget i olika delar av landet.

– De tydligare och konkretare planerna för avveckling av restriktioner som presenterades idag underlättar branschens möjligheter att planera verksamheten. Samtidigt måste vi ständigt komma ihåg att krisen inte är över och att vi stödjer branschen bäst genom att stoppa smittspridningen nu för att sedan så fort som möjligt kunna träffas i publiken igen, säger Kvarnström.

Läs mer:
https://vnk.fi/-/hallitus-linjasi-tukipaketista-kulttuuriin-taiteeseen-liikuntaan-ja-tapahtuma-alalle

Dela på sociala medier