Kvarnström (SDP): Flera stora taxiproblem åtgärdas

7.4.2021

Regeringen Marins arbete med att korrigera bristerna som uppstod i senaste taxireformen är nu i sitt slutskede. Riksdagen har godkänt lagpaketet. Ändringarna kommer enligt riksdagsledamot Kvarnström (SDP) öka tryggheten, minska den gråa ekonomin och stärka tydligheten i prissättningen.

Inledningsvis är det bra med en liten tillbakablick.

-Berners taxireform fick just de negativa följder som oppositionen varnade för men som regeringen Sipilä och till och med en högerdel av dåvarande oppositionen blundade för. Undersökningar visar svart på vitt att den grå ekonomin ökat och att tilliten till taxitrafiken minskat, att prisutvecklingen varit dålig och tillgängligheten försämrats, konstaterar Kvarnström som är medlem i kommunikationsutskottet.

Samtidigt är det så att då marknaden väl öppnats som den gjort kan vi inte bara återgå till det som var.

-Vi måste steg för steg utveckla existerande lagstiftning i rätt riktning. Det ligger i allas intresse att det finns regler som är tydliga och rättvisa, som ställer krav och ingjuter stabilitet, anser Kvarnström.

Helt konkret handlar förbättringarna i lagförslaget bland annat om krav på FO-nummer, skyldigheter kring taxiskylt och taxitrafiktillstånd under resor. Alla taxibilar måste i fortsättningen även använda taxameter, med undantag för de fall där transporten har fast pris. En ny prissättningsstruktur ska även göra priser mera överskådliga och jämförbara.

Kvarnström lyfter fram att en målsättning som ännu kräver lagändringar för att uppnås gäller tillgängligheten, något som kommunikationsutskottet tog starkt fasta på i sitt betänkande.

-Vi förutsätter att statsrådet utvärderar och förverkligar alla lagstiftnings- och andra åtgärder, vilka behövs för att förbättra taxitjänsternas tillgänglighet på olika områden. Vi betonade också att det är viktigt att ta med frågan om offentligt stödda skjutsar som till exempel FPA- och skolskjutsar. Detta för att de är en viktig bit av helheten då man reformerar taxitrafiken, säger Kvarnström.

Kommunikationsutskottet föreslår därtill att det utvecklas ett system där information om taxiskjutsar förmedlas automatiskt direkt till Skatteverket. Utskottet betonar även vikten av chaufförernas tillräckliga språkkunskaper i finska och/eller svenska.

Dela på sociala medier