Koskinen: Realistisempi ote kuntauudistukseen

Ajankohtaista 12:17

Kansanedustaja Johannes Koskinen vaati Orimattilassa kuntien palautteen ottamista tosissaan kuntauudistusta jatkettaessa.
– Valtiovalta ei voi yksipuolisesti sanella selvitysalueita, vaan jatkotoimet on neuvoteltava kuntien kanssa ja linjattava kunkin seudun olosuhteiden mukaan.

Vasta kun tärkeimpien eli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun periaatteet ovat tiedossa, voidaan realistiset kuntajaon muutoshankkeet saada kunnolla liikkeelle. Koskisen mielestä kuntia on syytä kuulla uudelleen sote-ratkaisun kirkastuttua.

Kuntauudistuksessa on välttämätöntä edetä palvelut kärjessä, asiakkaiden ja kuntalaisten näkökulma vahvasti huomioon ottaen.
– Päiväkotien, koulujen ja terveysasemien palveluverkkojen turvaaminen kulkee edellä, rajapyykkien siirtelyt riippuvat niistä.

Kuntalain, rakennelain sekä valtionosuus- ja verontasausjärjestelmien uudistuslinjat tarvitaan kuntarakenteen uudistamisen pohjaksi. Koskisen mukaan isompi muutosaalto kuntajaotuksessa voisi tapahtua vuoden 2017 alusta.