Kommunikationsutskottets SDP-medlemmar: En trygg och driftsäker trafik- och kommunikationssektor är en viktig del av Finlands övergripande säkerhet

5.5.2022

Riksdagens kommunikationsutskotts socialdemokratiska medlemmar betonar att Finlands säkerhet bör ses som en omfattande helhet och att säkerhetspolitiken bör utvecklas i samarbete mellan olika aktörer och förvaltningsområden. Riksdagsledamöterna betonar cybersäkerhetens betydelse, beredskapen för hybrid- och informationspåverkan samt tryggandet av försörjningsberedskapen, logistiken och den kritiska infrastrukturen som ett led i att svara på den förändrade säkerhetssituationen i Europa. Kommunikationsutskottet gav i dag sitt utlåtande om den aktuella redogörelsen om förändringarna i säkerhetsmiljön.

– Det är allt viktigare att identifiera och avvärja olika hybridhot i det nuvarande säkerhetssituationen. Det förutsätter kontinuerlig utvärdering och bättre samordning både nationellt och internationellt, konstaterar utskottets ordförande, riksdagsledamot Suna Kymäläinen (SDP).

– En tillförlitlig informationsförmedling är i en nyckelroll när det gäller att minimera hybrid- och informationspåverkan. Det är därför viktigt att vi ser till att det finns inhemska oberoende medier. I synnerhet YLE (Rundradion) har som public service-bolag en central roll i bekämpningen av informationspåverkan. Dessutom måste medborgarnas medieläskunnighet upprätthållas, listar riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

– I nyckelroll är också cybersäkerhet och bekämpning av cyberhot i ett samhälle som blir allt mer digitaliserat. Inom statsförvaltningen bedrivs ett utmärkt och intensivt samarbete för att säkerställa cybersäkerheten, men samarbetet kan fortfarande utvecklas och intensifieras. Dessutom behövs internationellt samarbete och mer experter på området än tidigare. Framför allt bör vi säkerställa att de resurser som behövs för cybersäkerheten är tillräckliga, påminner riksdagsledamot Paula Werning (SDP).

– Det är viktigt att granska säkerhetshoten också med tanke på försörjningsberedskapen. Det är särskilt viktigt att se till att infrastrukturen är väl ordnad, oavsett om den är digital eller fysisk. Exempelvis sjötransporterna är livsviktiga för Finlands försörjningsberedskap och utrikeshandel, eftersom upp till 80 –90 procent av vår utrikeshandel går sjövägen. Samtidigt som vi tryggar sjötransporterna måste vi dock förbereda oss på ersättande transportsätt både på land och i luften, menar riksdagsledamot Seppo Eskelinen (SDP).

Dela på sociala medier