Kim Berg (SDP): Mera nordiskt samarbete behövs kring krisberedskap

8.11.2021

Nordiska rådet avslutade nyligen sin årliga session i Köpenhamn. Det var den första fysiska sessionen sedan pandemin bröt ut. Under debatten framfördes många inlägg om att det i hanteringen av coronapandemin fanns en hel del man kunde gemensamt skött bättre i Norden.

Kim Berg (SDP) som deltog i sessionen anser att vi nu måste blicka framåt och satsa på det nordiska samarbetet. Han tar bland annat fasta på Jan-Erik Enestams nya rapport kring nordisk civil krisberedskap som presenterades på sessionen.

– I rapporten finns flera förslag som vi behöver utreda och jobba vidare med. Exempelvis bör samarbetsministrarna få ett tydligt mandat för den politiska styrningen av den gemensamma nordiska civila krisberedskapen. En gemensam enhet för nordiska civilkrisberedskap kunde också inrättas, säger riksdagsledamot Kim Berg.

Enheten skulle förbereda de nordiska länderna för pandemier, extrema väderfenomen, översvämningar, skogsbränder, stora flykting- och migrationsrörelser. Målet är också att involvera privat sektorn och tredje sektorn. Därtill föreslås det i rapporten att man utreder gemensamma beredskapslager. Lagren kan vara gemensamma för två eller flera länder, enligt vad som bedöms som logistiskt mest ändamålsenligt.

– I Finland hade vi stor nytta av våra beredskapslager under pandemin. Samtidigt finns det en nordisk nytta att samarbeta kring beredskapslager. Det kan ge bättre förutsättning att säkra produkter som på kort varsel kan behövas i stora mängder, säger Kim Berg.

Dela på sociala medier