Kim Berg (SDP): Jag vill undersöka justitieministeriets möjligheter att kriminalisera underavlöning

3.3.2022

I regeringsprogrammet har man förbundit sig till att utreda nya metoder för att ingripa i uppsåtlig eller grovt vårdslös underavlöning. Underavlöning har förutom konsekvenser för offren också konsekvenser för hela samhället och för hederliga företagare.

-Jag har lämnat in ett skriftligt spörsmål till justitieministern om att utreda kriminalisering av underavlöning. Det är viktigt att vi nu undersöker alla de medel som står till buds, för att kunna ingripa vid underavlöning, berättar riksdagsledamot Kim Berg som också är medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott och i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.

Underavlöning är en form av utnyttjande av arbetskraft. För en företagare som bedriver brottslig verksamhet medför underavlöning en ekonomisk fördel och en bättre konkurrenssituation, eftersom risken för att åka fast är liten och man döms alltför ofta till endast ynkliga små böter.

En otydlig lagstiftning och svårigheten med bevisföring är anledningar till att väldigt få fall av underavlöning sällan kommer upp i rätten. Även alltför korta preskriptionstider påverkar hur fallen framskrider.

-Jag anser att det är mycket oroväckande att underavlöning hinner preskriberas under brottsutredningsprocessen. Det borde inte vara så här. Också högt uppsatta inom laglighetsövervakningen har vid flera tillfällen i sina avgöranden fäst uppmärksamhet vid att preskriptionstiderna är för korta, säger Berg.

De nuvarande metoderna för att ingripa vid underavlöning är alltså inte tillräckliga, utan tydliga ramar behövs också på lagstiftningsnivå. I strafflagen har utnyttjande av arbetskraft kriminaliserats genom flera lagar, men när det gäller underavlöning lämnar lagstiftningen rum för tolkningar.

-Det är inte bara fråga om enskilda fall, utan mer allmänt om avsiktlig underavlöning av arbetstagare och att man inte ingriper i problemet. Jag hoppas verkligen att vi kommer att gå vidare med kriminaliseringen av underavlöning ännu under denna regeringsperiod, konstaterar Berg slutligen.

Dela på sociala medier