Kim Berg (SDP): Extra finansiering för viktiga ändamål i de österbottniska landskapen

13.12.2022

Finansutskottet har i dag färdigställt ett betänkande till statens budgetproposition för nästa år. Från de oreserverade budgetmedlen har det också riktats finansiering till regionala ändamål. Riksdagsledamot Kim Berg (SDP) gläder sig åt att tilläggsfinansieringen i de österbottniska landskapen riktades till projekt som är viktiga med tanke på regionen och som möjliggör aktuella aktörers utveckling eller ökar trafiksäkerheten. Ytterligare har man beviljat finansiering för krigsskadeståndsskeppet Vega och för byggande av bryggor vid Norrskärs fyr.

– Viexpo har varit verksamt ända sedan 1970-talet och hjälpt små och medelstora företag att från Finland nå ut till resten av världen. Verksamheten är starkt förankrad i de österbottniska landskapen men verksamheten bedrivs också över landskapsgränserna till förmån för hela Finland och företagen. Finland är ett litet land som inte kan förlita sig enbart på sin egen inre marknad. Därför är det viktigt att företag av alla storlekar får hjälp och upplever en låg tröskel att internationalisera sig, berättar Berg.

– Tilläggsfinansieringen till Meteorian hjälper till att utveckla ett besökscentrum för hållbar utveckling som har byggts kring meteoritkratern. I besökscentret finns redan mycket att besöka, bland annat en utställning om Söderfjärdens över 520 miljoner åriga historia, det astronomiska observatoriet, fågeltornet och kaféet. Jag anser att det är viktigt att göra platsen mer synlig och därigenom öka antalet besökare. Det är fantastiskt att vi har en plats i de österbottniska landskapen där vi kan känna oss delaktiga i en kedja av hundratals miljoner år, säger Berg.

– Lyckligtvis har de oreserverade budgetmedlen också i år bidragit med ytterligare medel för att åtgärda dåliga vägar och främja trafiksäkerheten. Till exempel för byggandet av en underfartstunnel i centrum av Vetil, förbättring av den o asfalterade delen av Sulkavankyläntie och förbättringen av Vettmossvägen i Närpes kommer nästa år att få statlig finansiering, berättar Berg med glädje.

-Utskottets betänkande innehöll också en mycket viktig kommentar om den logistik som industrin behöver, med särskild hänvisning till Gigavasa-området. Enligt utskottet ska finansieringsbehovet för de brådskande trafikförbindelser som näringslivet behöver beaktas i tilläggsbudgetförfarandet och främjas genom t.ex. olika temapaket. Jag förutsätter därför att vi ser Gigavasas behov beaktas i nästa tilläggsbudget. Finland behöver investeringar och Gigavasa erbjuder batteriindustrin en mycket bra plats för verksamheten, och det finns skäl att satsa på att utveckla det. Järnvägstransporterna är framtiden också för industrin, eftersom det är ett kostnadseffektivt och mer hållbart val, konstaterar Berg avslutningsvis.

Dela på sociala medier