Keliakiakorvauksen poisto pitää perua

Ajankohtaista 07:46

Kirjallisen kysymyksen (Mäkisalo-Ropponen KK 229/2015) vastauksessa ministeri Mäntylä myöntää, että keliakiakorvauksen poistaminen ei perustu lääketieteellisesti arvioidulle muutostarpeelle, vaan perusteena on valtiontalouden tilanne ja säästötarve. Mäkisalo-Ropposen mukaan korvauksen poistosta tuleva säästö (10 miljoonaa euroa) ei ole missään suhteessa siitä koituvaan haittaan ihmisille eikä pitkällä aikavälillä tuleviin kustannuksiin.

Eduskuntakeskustelussa (25.11) ministeri Mäntylä myönsi, että korvauksen poisto ei ole hyvä asia. Hän sanoi, että asiaa voidaan vielä selvittää, jos korvauksen voisi hoitaa toisen lainsäädännön kautta. Ministeri ei kuitenkaan luvannut perua keliakiakorvauksen poistoa. Mäkisalo-Ropposen mukaan lainsäädäntöasiaa voidaan kuitenkin selvittää, vaikka korvausta ei vuoden alusta poistettaisikaan.  

– Hienoa, että ministeri myöntää korvauksen poiston järjettömyyden. Korvauksen poisto on kuitenkin tulossa voimaan vuoden alusta. Ei tässä ole aikaa lainsäädännöllisiin selvityksiin. On täysin järjetöntä laittaa keliaakikot kärsimään ja työntää asia vatulointikoriin.

Keliakiaan ei ole lääkehoitoa, vaan ainoa ja välttämätön hoito on ruokavaliohoito. Keliakiaa sairastavan ruokavalio aiheuttaa paljon ylimääräisiä kustannuksia. Kansainvälisesti katsottuna Suomen korvaukset ovat olleet matalia ja nyt ne poistetaan kokonaan.

– Jos keliakiaa ei hoideta asianmukaisesti, sairaus aiheuttaa paljon sairaslomia, elämänlaadun heikentymistä, erilaisia komplikaatioita ja lisäsairauksia. Tämä päätös voi tulla yhteiskunnalle todella kalliiksi ja tavoiteltu säästö tulee todennäköisesti kääntymään päälaelleen. Siksi se pitää perua välittömästi.