Kari: Täydennyspoliisille on tarvetta

Ajankohtaista 15:09

Mika Kari

Yksi vaihtoehto turvallisuuden lisäämiseksi voisi olla täydennyspoliisien käyttäminen, ehdottaa SDP:n kansanedustaja Mika Kari. Täydennyspoliisityöryhmä esitti vuosi sitten, että täydellistä hiljaiseloa viettäneet täydennyspoliisit pääsisivät tositoimiin.

Raportissa esitettiin, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poikkeusolojen lisäksi myös normaalioloissa esimerkiksi järjestyksenvalvojina ja liikenteen ohjauksessa. Karin mukaan täydennyspoliiseille ei tulisi myöntää poliisin valtuuksia, vaan tarkoituksena on poliisin toiminnan tukeminen.

– Täydennyspoliisien tehtävät tulisi osoittaa joka kerta erikseen poliisin toimesta. Täydennyspoliiseilla ei olisi yleistä toimivaltaa, vaan käyttö ja tehtävät perustuisivat aina poliisin tekemään arvioon, Kari toteaa.

Karin mukaan muiden maiden vastaaviin järjestelyihin ja niiden toimivuuteen on syytä perehtyä huolella, mikäli täydennyspoliisien käyttöä harkitaan.

– Ainakin Virossa apupoliisien täydentävä rooli on tukenut poliisia, Kari muistuttaa.

Täydennyspoliisijärjestelmä perustettiin yli 20 vuotta sitten. Karin mukaan ensimmäinen askel olisi ylipäätänsä selvittää täydennyspoliiseiksi koulutettujen halukkuus ja valmiudet toimia tehtävissä.