Kari: Pohjoismainen yhteistyö ei ole uhka liittoutumattomuudelle

Ajankohtaista 06:24

Eduskunnassa käsitellään tänään torstaina pohjoismaista turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä. Keskustelu Suomen mahdollisesta osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan herätti kysymyksiä Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden säilymisestä.

– On korostettava, että kyseessä ei ole Islannin ilmatilan valvontaan osallistuminen, vaan yksiselitteisesti harjoitus, huomauttaa kansanedustaja Mika Kari, joka on eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen.

– Nato-maat hoitavat Islannin ilmavalvonnan. Suomi ei siihen osallistu. On silti tärkeää, että kaikille kansanedustajille annetaan mahdollisuus keskustella asiasta tänään myös täysistunnossa.

Kun harjoitukseen osallistumista käsiteltiin valiokunnissa, ulkoasiainvaliokunnan kanta oli yksimielisen myönteinen, ja myös puolustusvaliokunta puolsi harjoitukseen osallistumista. Islannin-harjoitus on konkreettinen esimerkki tiivistyvästä pohjoismaisesta yhteistyöstä.

– Tämä harjoitus ei myöskään muuta Suomen kumppanuussuhdetta Natoon tai luo meille mitään muita velvoitteita, toteaa Kari.

– Päinvastoin harjoitus tukee sekä kansallista koulutusta, että harjaannuttaa ilmavoimien henkilöstöä kansainvälisiä tehtäviä varten.