Kari: Joka kuntaan oma Olkiluoto?

Ajankohtaista 08:57

Kokoomuksen vaalikampanjan kärkenä on kunnallisten palveluiden yksityistäminen ja sen kuningasideana palvelualoite eli kunnan omien palvelujen haastaminen: kuka tahansa voi tarjoutua tuottamaan kunnan palvelun edullisemmin tai laadukkaammin.

Väestön ikääntyessä julkiseen terveydenhuoltoon on panostettava eikä terveydenhuollosta saa tehdä bisnestä. Kuntapalveluiden tuotannon vähittäinen rapautuminen ja yksityisten kermankuorintapolitiikka ovat todellinen uhka tasa-arvoisille julkisille palveluille.

Vaarana on, että kuntapalveluissa ajaudutaan samanlaiseen tilanteeseen kuin rakennusalalla. Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyömaa on tästä yksi surullisenkuuluisa esimerkki

Moneen osaan pilkottu työ saa aikaan sen, että kokonaisuus ei ole käytännössä kenenkään käsissä eikä valvottavissa. Hankaluuksien ilmaantuessa vastuunkantajia on mahdoton löytää. Töitä jää tekemättä, kun urakkarajoja on paljon ja ne ovat epäselviä. Käydään kiistoja siitä, mikä tehtävä kuuluu mihinkin urakkaan. Laatu kärsii, hinnat nousevat ja harmaa talous kukoistaa. Asiakas maksaa lopulta kaiken, joko rahana tai huonona palveluna.

Jatkuva kilpailutus ja palvelutuottajien valvonta vaatisivat kuntiin lisää resursseja: aikaa ja rahaa. Kunnan palveluja tuottava henkilöstö joutuisi elämään epävarmuudessa; kunhan kukaan ei keksisi kilpailuttaa juuri minun työtäni. Asiakkaat eivät tietäisi, kuka tästä asiasta tänään vastaa ja joudunko selittämään samat asiat taas uudelle ihmiselle.

Kuntalaisten palvelujen tuottamisessa tarvitaan jatkuvuutta, luotettavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kestävä kehitys on kunnissa huomioitava sekä henkilöstön että kuntalaisten palvelujen suhteen.

Kuntalaisten peruspalvelut eivät saa olla kauppatavaraa eikä henkilöstö heittopusseja.