Kantola odottaa Orpolta toimia Tunnin juna-hankkeen rahoitusmallin eteen

Ajankohtaista 11:53

Ilkka Kantola

Turkulainen kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) kannattaa SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnarin tekemää ehdotusta uudesta investointimallista väylähankkeisiin. Skinnari esitti hankkeiden suunnittelun ja rahoituksen rakenteiden uudistamista, jotta hankkeet saadaan käyntiin.

– Nopean ratayhteyden valmistuminen pääkaupungin ja Turun välille on nykyisten suunnitelmien mukaan noin 20 vuoden päässä. Varsinais-Suomen ja koko Suomen elinkeinoelämän ja kilpailukyvyn kannalta tärkeän hankkeen hyödyt tulee saada käyttöön aiemmin. 1,5 miljoonan asukkaan talous- ja työssäkäyntialue on merkittävä etu koko maalle globaalissa kilpailussa, toteaa Kantola.

Skinnari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ehdottivat viime viikolla mm. Kuntarahoituksen mukaantuloa korjaus- ja väylähankkeisiin, jotta kunnat voisivat ottaa jatkossa aktiivisemman roolin hankkeiden eteenpäinviemisessä valtion ja EU:n rahoituksen rinnalla. Tästä toimivia esimerkkejä löytyy useita muualta Euroopasta. Hankkeissa on hyödynnetty muun muassa Euroopan Unionin ESIR-rahoitusta.

– Toimivan rahoitusmallin selvittäminen pitää nyt aloittaa ja tässä yhteydessä on punnittava hankkeen hyödyt heijastusvaikutuksineen. Toivoisinkin tässä asiassa aktiivista otetta turkulaiselta valtionvarainministeriltämmePetteri Orpolta (kok). Eri rahoitusvaihtoehtojen kokonaisvaikutusten lisäksi on kyettävä arviomaan myös mitä maksaa investoinnin lykkääntyminen. Tunnin junan on kuitenkin jo arvioitu maksavan itsensä takaisin 20 vuodessa tuottamansa talouskasvun myötä, päättää Kantola.