Johan Kvarnström (SDP): Familjeledighetsreformen beaktar också flerlingsfamiljer – ” Detta är en investering i barnens framtid och familjernas välbefinnande”

29.4.2021

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) är mycket nöjd med att den finansiering som behövs för familjeledighetsreformen har beaktats vid ramförhandlingarna. Familjeledighetsreformen har återvänt från remissbehandlingen.

-Det är glädjande att merparten av remissinstanserna förhåller sig positivt till reformen och anser att målen i regeringspropositionen värda att understödja. Reformen ökar jämställdheten, förbättrar familjernas välfärd och beaktar mångfalden av familjer ojacch livssituationer bättre, säger Kvarnström.

Propositionsutkastet behöver ännu finslipas för att bättre garantera att alla behandlas jämlikt. Reformens målsättningar och modellen består. Däremot ska propositionen förbättras bland annat vad gäller flerlingsfamiljer, familjer med en förälder, partiell föräldrapenning och partiell föräldraledighet, situationer där ett barn dött, rätten till föräldrapenning och överlåtelse av dagpenningsdagar.

Målsättningen är att familjeledighetsreformen ska träda i kraft 1.8.2022 och i ramförhandlingarna reserverades resurser för reformen.

Statens utgifter är uppskattat att öka med 1 miljon euro det år reformen träder i kraft och med 8,5 miljoner euro i slutet av ramperioden. Verkställigheten av reformen medför dessutom ändringsbehov i Folkpensionsanstaltens förmånssystem, vilket ökar statens andel av kostnaderna med 2,3 miljoner euro 2022.

-Detta är en investering i barnens framtid och familjernas välbefinnande. Att pappor axlar större ansvar och får djupare kontakt med barnet i ett tidigt skede är även viktigt och vackert. Den här förändringen är på lång sikt betydligt mer värdefull än dess prislapp på kort sikt, säger fyrabarnspappan Johan Kvarnström.

Enligt regeringens modell får först den gravida dagpenning i cirka 1,5 månad och under denna tid har man rätt till en förhöjd ersättningsnivå på 90%. Därefter har båda föräldrarna en lika stor kvot på cirka 6,4 månader, varav upptill 63 dagar kan ges till den andra föräldern. Det sammanlagda antalet dagpenningsdagar ökar till drygt 14 månader.

Jaa sosiaalisessa mediassa