Valion käynnistämät yt-neuvottelut ovat muistutus suomalaisen elinkeinorakenteen muutoksesta. Siksi työllisyyden hoidon tulee viennin ja investointien edistämisen ohella ola tulevan hallituskauden keskeinen painopiste, työministeri Lauri Ihalainen katsoo.
– Poliittisten päättäjien on yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa varmistettava, että muutos on turvallisempaa kuin paikallaan pysyminen, Ihalainen linjaa.
– Yt-neuvottelujen käynnistyttyä tulisi vakavasti tarkastella irtisanomisten sijaan lomautusvaihtoehtoa. Lomautuksilla työnantaja voi vastata muuttuneeseen tilanteeseen ja pitää samalla osaavasta henkilöstöstä kiinni. Vastaavasti yhteiskunnan tarjoamat työttömyysturva sekä koulutus- ja muutosturvapalvelut tukevat toimeentuloa ja uudelleentyöllistymistä, Ihalainen muistuttaa.
Työ- ja elinkeinoministeriössä rakennemuutokseen on kuluneella hallituskaudella vastattu kehittämällä äkillisen rakennemuutoksen toimintamallia ennakoivaan suuntaan, kehittämällä TE-palveluita ja julkisen työvoimapalvelun kumppanuuksia muihin toimijoihin sekä uudistamalla palkkatukea ja muutosturvaa.
– Toivon, että yritykset, Valio mukaan lukien, kiinnittävät yt-neuvottelujen päätyttyä huomiota myös irtisanottujen asemaan, Ihalainen vetoaa.
Tukemalla irtisanottua työntekijää yritys kantaa yhteiskuntavastuuta, sitouttaa työntekijänsä mahdolliseen paluuseen sekä tukee kansantaloutta työuria pidentämällä.
Valio kertoi tänään käynnistävänsä kaikkiaan 2 900 työntekijää koskevat yt-neuvottelut. Irtisanottujen määräksi ennakoidaan enintään 320 henkeä. Valio työllistää yhteensä noin 4 400 työntekijää, joista Suomessa noin 3 600. Venäjään kohdistuvat pakotteet ovat merkittävästi vaikuttaneet Valion liiketoimintaan.
Lisätiedot:
Erityisavustaja Jenni Karjalainen +358 40 751 5496