Hiltunen vaatii ennakkoluulotonta yhteistyötä kuntiin

Ajankohtaista 08:37

Kunnat ovat taantuman myötä suurissa talousvaikeuksissa. 120 kuntaa suunnittelee veronkorotuksia. SDP:n kansanedustaja ja Kuntaliiton varapuheenjohtaja Rakel Hiltunen vaatii tilanteen helpottamiseksi ennakkoluulotonta yhteistyötä kuntiin.

– Tuen vahvasti SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen esittämiä kuntasopimuksia, joilla voitaisiin välttää irtisanomiset ja lomautukset. Yhdessä on helpompi hakea välttämättömiä uudistuksia sekä säästöjä.

Hiltunen kaipaa maan hallitukselta muutosta valittuun kuntalinjaan. Hänestä budjetissa oleva 90 miljoonan lisäresurssi on pieni askel oikeaan suuntaan, kun tarvittaisiin jättimäinen kolmiloikka.

– SDP on esittänyt merkittävästi suurempaa satsausta kuntatalouteen. Verotulojen romahtaessa paineet leikata palveluja kasvavat. Talouskriisin kärsijöiksi uhkaavat jäädä heikoimmassa asemassa olevat. Tiedämme esimerkiksi vanhustenhuollon järkyttävästä tilasta.

Lisäresurssien lisäksi Hiltunen patistaa hallitusta jatkamaan aktiivisesti kunta- ja palvelurakenneuudistuksen edistämistä. Nyt se on hänestä käytännössä pysähtynyt. SDP on valmis järkeviin uudistuksiin.

– SDP:n mielestä tarvitaan vahvempia peruskuntia, joilla on hyvät edellytykset huolehtia kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeistä peruspalveluista. Turhat hallintohimmelit puolestaan ainoastaan etäännyttävät kansalaisia päätöksenteosta ja vastuu palveluista hämärtyy entisestään.