Heinäluoma: Suomen suunta on nyt väärä

Ajankohtaista 10:32

Keskusta on pettänyt vaalilupauksensa. Näin sanoi kansanedustaja Eero Heinäluoma budjetin lähetekeskustelun ryhmäpuheessa. Heinäluoman mukaan Suomen suunta on väärä.

Eero Heinäluoma (sd.) kritisoi Sipilän hallituksen budjettia siitä, että työllisyyspanostukset loistavat poissaolollaan.

”Vailla työtä olevia on jo puoli miljoonaa suomalaista. Ensi vuoden budjetissa työllisyyspolitiikan rahoitusta leikataan lähes 200 miljoonalla.  Moneen työvoimatoimistoon pääsyä joutuu jo odottamaan kolme neljä kuukautta. Satoja starttirahayrityksiä jää syntymättä ja pitkäaikaistyöttömyys kasvaa.”

Nuorisotakuun 60 miljoonasta eurosta jää jäljelle 3,5 miljoonaa. Heinäluoman mukaan hallitus romuttaa nuorisotakuun ja kääntää selkänsä nuorille.

Heinäluoma huomauttaa, että ensi vuoden budjetti osuu kipeästi kansalaisten arkeen. Eläkeläisten asumistuen leikkaukset, lääkekustannusten kallistuminen, asiakasmaksujen korotukset ja kela-indeksin jäädytykset iskevät satojen eurojen loven pienituloisille. 

”Suomen suunta on nyt väärä. Hallituksen budjettiesityksen hyväksyminen tarkoittaisi suurtyöttömyyden hyväksymistä ja lisääntyviä tuloeroja – kovaa oikeistolaista politiikkaa. Sosialidemokraatit eivät voi kannattaa eivätkä hyväksyä Sipilän hallituksen linjauksia.”

Heinäluoma muistutti puheessaan, että yhtään niistä leikkauksista, joita Keskusta ja Perussuomalaiset vastustivat, ei peruta. Päinvastoin, nyt leikataan vielä enemmän.

”Keskusta ja Perussuomalaiset ovat nyt tässä hallitusyhteistyössä luopuneet omista eväistään talouden kuntoon laittamisessa. Tilalle ovat tulleet kovat oikeistolaiset rohdot. Kylmä oikeistoviima puhaltaa tässä hallituksessa.”

SDP esittää budjettiin eduskuntakäsittelyssä huomattavia muutoksia. Muutosten tarkoituksena on tukea työllisyyttä ja vientiä, huolehtia osaamisesta ja koko maan kehityksestä sekä kaventaa tuloeroja ja eriarvoisuutta. Rakentaa turvallisuutta niin palkansaajille, eläkeläisille kuin yrittäjille ja nuorille. 

”Kokoamme oman vaihtoehtomme realistisen, maksukyvyn huomioivan tulopuolen varaan ja niin, että se mahdollistaa hallitusta pienemmän velanoton. Tulemme kokoamaan nämä esitykset yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ja kuullen kansalaisia myös suoraan.”

”Kovalle oikeistolaiselle hallitukselle on vaihtoehto. Se on tasaisempi taakanjako, luottamus toisiimme ja luottamus sopimiseen sekä usko suomalaiseen työhön ja yrittäjyyteen.”