”Hätäkeskusuudistus on syytä arvioida nopeasti uudelleen – nykyiset hätäkeskukset säilytettävä”

Ajankohtaista 13:07

Eduskunta keskusteli 2.3.2011 vuoden 2011 ensimmäisestä lisäbudjetista. Käsittelyn yhteydessä SDP:n ryhmä jätti lisäbudjettimietintöön vastalauseensa mm. koskien hätäkeskusuudistusta. SDP vaatii, että nykyiset hätäkeskukset on säilytettävä.
– Hätäkeskusuudistus on syytä arvioida nopeasti turvallisuuden ja aluerakenteen osalta uudelleen, vaatii SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen.

Lisäksi on syytä käydä läpi hätäkeskusjärjestelmän tietojärjestelmän yhteensopivuus eri turvallisuusviranomaisten järjestelmien kanssa. Jos tarpeellisia selvityksiä ei tehdä ajoissa, voi seurauksena olla virheinvestointeja ja veronmaksajien rahojen menetyksiä, toteaa Viitanen.

Edellisellä hallituskaudella luotiin pohja nykyiselle, vielä voimassa olevalle hätäkeskusjärjestelmälle. Silloin tehdyssä hätäkeskusaluejaossa huomioitiin sekä turvallisuusrakenteet että teknisten järjestelmien toimivuus. Nyt tätä muutosta ollaan vasta ajamassa sisään.

Tämän hallituksen aluejakouudistukseen sisältyy vakavia riskitekijöitä muun muassa kansalaisten turvallisuuden, tietojärjestelmien toimivuuden, viranomaisyhteistyön onnistumisen, työvoiman saatavuuden ja jaksamisen sekä toimitilojen järkevän käytön kannalta.

Eduskunnalla on nyt mahdollisuus ottaa hätäkeskusasia haltuun tulevissa äänestyksissä yli hallitus-oppositiorajan. Jos näin ei käy, niin asiaan on palattava viimeistään uuden hallituksen muodostamisen yhteydessä. Tämän hallituksen linja on nyt nähty, toteaa kansanedustaja Viitanen.