Harakka: Hallituksen veropolitiikka halvaantunut

Ajankohtaista 16:24

Timo Harakka

Hallituksen ensi vuoden veromuutosesityksiä käsiteltiin tänään eduskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakan mukaan hallitus on kyvytön uudistamaan verotusta.

– Vastuullinen verotus on tärkeä valtiontalouden työkalu. Tätä työkalua hallitus ei osaa tai halua käyttää. Sen sijaan se hokee tyhjää mantraa, että kenenkään verotus ei kiristy. Mantraan takertuminen on halvaannuttanut hallituksen,  Harakka sanoo.

– Hallituksen lupaus ei sitä paitsi pidä paikkaansa edes palkansaajien osalta. Pienipalkkaisten koululaisperheiden verotus jopa kiristyy. Myös pienipalkkaisten Yle-vero nousee.

Harakan mukaan hallitus siirtää veroratkaisut tulevaisuuteen perustamalla selvitystyöryhmän, jonka pitäisi laatia verotuksen pitkän aikavälin suunnitelma eli tiekartta.

– Hallitus tuhlaa selvityksillä paitsi omaansa, myös toisten aikaa. Valtiovarainministeriön ylijohtaja Terhi Järvikareen vetämä yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmä totesi helmikuussa, että Suomen yritysverotus on hyvässä kunnossa ja korjaustarpeet ovat vähäisiä, Harakka sanoo.

– Hallituksen halvaantumisesta kertoo, ettei se uskaltautunut ryhtyä asiantuntijoiden esittämiin maltillisiin korjauksiin. Jos kenenkään verotus ei saa kiristyä rahtustakaan, niin oikeudenmukaista ja järkevää uudistusta ei voi toteuttaa. Uudistuksissa joku aina voittaa, joku häviää, Harakka sanoo.

– Tiekarttaa tarvitaan silloin, kun ollaan eksyksissä. Hallitus on kuitenkin halvaantunut, mistä kertoo ministerin Orpon vastaus kysymykseen siitä, mihin hallitus aikoo käyttää veropolitiikassa seuraavat puolitoista vuotta. Vastaus on pysäyttävä: loppuaikansa hallitus aikoo käyttää opintopiiriin. Tiekarttaselvitys on veronmaksajien ja kansantalouden kannalta kallis opintopiiri.