Hallituksen II lisäbudjetti ei vastaa ajan haasteisiin

Ajankohtaista 12:51

Sosialidemokraatit esittävät lisäyksenä 20 000 000 euroa työvoimapoliittisten toimien tehostamiseen sekä lisärahaa kuntien harkinnanvaraiseen rahoitusavustukseen.

Työttömyys on noussut vuodessa 74.000 henkeä. Hallituksen lisäpanokset työttömien tukitoimissa koskevat reilua 3000 henkeä. Hallituksen työttömien tuessa on mittakaavavirhe, joka vaatii korjausta.

Nuorisotyöttömyyden nousuvauhti on rajua. Edellisen laman aikana näkyi selvästi, että nuoret kuuluvat riskiryhmään ja ajautuvat herkästi pitkäaikaistyöttömyyteen. 90-luvun alussa työttömien nuorten ikäluokkien työllisyysaste jäi pitkäksi ajaksi alhaisemmaksi kuin muiden. Tähän ei ole enää varaa. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä lisää toimia nuorten työttömien aktivoimiseksi.

Tukitoimissa olevien työttömien määrä on laskenut edellisvuodesta. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä esitti lisätalousarviota jo keväällä, jotta kesän aikana noussutta nuorisotyöttömyyttä olisi voinut hillitä ja ihmisiä tukea.

Hallitus aliarvioi työttömyyden nousuvauhdin ja kikkaili Euroopan sosiaalirahaston rahoilla. ESR-rahoitus on jäykkää ja projekteihin sidottua. Se on hyvä apu työttömyyden nujertamisessa, mutta ei sovi akuuttiin työttömyyden hoitoon.

SDP ei hyväksy lisätalousarvioon ujutettuja yksityistämispäätöksiä. Destian, Raskoneen ja Labtiumin myyntivaltuutta ei ole syytä nostaa.