Hallintovaliokunnan demarit: Euroopan unionin kyberkompetenssikeskus Suomeen

Ajankohtaista 15:09

Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan unionin johtavia maita kyberturvallisuuden osaamisessa. EU:ssa on vireillä hankkeita useiden niin sanottujen kyberkompetenssikeskusten perustamiseksi. Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset kansanedustaja Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen esittävät, että kyberkompetenssikeskuksen perustamista tavoiteltaisiin myös Suomeen.

‒ Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tavoitella yhden perustettavan kyberkompetenssikeskuksen sijoittumista Suomeen. Keskuksen sijoittumiselle Suomi on ihanteellinen kohdemaa, sillä meiltä löytyy jo nyt laajasti osaamista juuri kyberturvallisuudesta, Paatero toteaa.

Kansanedustajat muistuttavat, että kyberturvallisuudesta on muodostumassa maailmanlaajuinen megatrendi, joka on mahdollisuus myös kasvun ja työllisyyden vauhdittamiseen. Kyberturvallisuutta ei siksi pidä nähdä vain uhkana.

‒ Kyberhyökkäysten arvioidaan maksavan maailmantaloudelle 400 miljardia euroa joka vuosi. Esimerkiksi kiristysohjelmahyökkäykset ovat kolminkertaistuneet vuoden 2015 ja 2017 välillä. Kyberturvallisuuden alalla on jo nyt suuri kysyntä osaavasta työvoimasta, puhumattakaan alan mahdollisuuksista liiketoiminnalle, Kari jatkaa.

Kyberturvallisuuteen panostaminen korostuu Euroopassa tulevina vuosina EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden toteutumisen edetessä. EU:n Digitaalinen Eurooppa –hankkeen 9 miljardista eurosta kaksi kohdennetaan kyberturvallisuuden parantamiseen.

‒ Olemme tänään jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo edistää Suomen mahdollisuuksia saada EU:n kyberkompetenssikeskus. Toivomme, että kirjallisen kysymyksemme kautta asia otetaan nyt vakavaan pohdintaan hallituksessa, Räsänen päättää.