Guzenina-Richardson: Peitteleekö Hyssälä Kelan johtajuuskriisiä?

Ajankohtaista 08:12

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson pitää sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän välinpitämättömyyttä Kansaneläkelaitoksen valitusruuhkien purkamiseen kansalaisten perusoikeuksia halventavana. Hänen mielestään ministeri näyttää hyväksyvän, että noin 30 000 ihmistä saa odottaa lopullista Kelan päätöstä lähes puolitoista vuotta.

Guzenina-Richardson epäilee, että Kelan tulevana johtajanakin pidetty Hyssälä ei ole tarttunut Kelan johtajuuden puutteeseen, koska Kelaa johtaa toinen keskustalainen Jorma Huuhtanen.

– Suomalaisilla on oikeus tietää, mitä Hyssälä on edellyttänyt Kelan johdolta tilanteen ripeäksi korjaamiseksi. Kelan valvonnassa ja johtamisessa on epäonnistuttu suuressa mittakaavassa. Kela on myös selkeäsi ollut valmistautumaton vastaamaan omista tehtävistään vaikeina aikoina.

– Hyssälä tuntuu suhtautuvan varsin välinpitämättömästi vammaisten, lapsiperheiden ja työkyvyttömien ihmisten asioiden hoitamiseen. Se pistää kysymään, onko asiasta vastaava ministeri vastuunsa suhteen kartalla. On myös kysyttävä julkisesti, onko Kelan johtamisjärjestelmä kunnossa?

Guzenina-Richardson esittää lisähenkilömäärän palkkaamista purkamaan Kansaeläkelaitoksen valituspäätösten käsittelyä.
– Oikeuskanslerin olisi jälleen syytä puuttua tähän ihmisten perusoikeuksia polkevaan jonotusruuhka-asiaan.

– Peruslaskuopilla pääteltynä 30 000 valituksen käsittely jo nykyiseltä sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan henkilökunnalta vie vuosia, puhumattakaan jatkuvasti sisään tulevista uusista valituksista. Ministerin puheet ja vakuuttelut eivät paranna Kelan asiakkaiden oikeusturvaa ja arjen ahdinkoa. 30 000 jutun ja satojen hyllymetrien käsittelyyn tarvitaan välittömästi lisää työntekijöitä.

Guzenina-Richardson epäilee valtion tuottavuusohjelman olevan esteenä jonojen nopealle purkamiselle ja kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.

– Määräaikainen väkimäärän tuplaus pitäisi tehdä pikaisesti, jos jonoista ylipäänsä halutaan eroon. Tämän voisi tehdä vaikka elvytyksen nimissä. Tarvittava rahasumma ei kaataisi valtion taloutta. Tämä valitusten jono on aivan loppumaton ketju, joka on nyt vaan saatava poikki.

Guzenina-Richardson toteaa, että Hyssälän näytöt Kelan vastuuministerinä eivät ole hyvä suositus hänen mahdolliselle pyrkimykselle Kansaneläkelaitoksen seuraavaksi johtajaksi.