Gustafsson: TE-keskusten rahat käyttöön – herätys ministerit!

Ajankohtaista 09:42

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson on tyrmistynyt tiedoista, että TE-keskusten työllisyysrahoja on jäänyt käyttämättä.

– Tuoreet tiedot siitä, että Euroopan Sosiaalirahaston rahoista on käyttämättä 100 milj. euroa on häpeällinen skandaali ja kertoo porvarihallituksen asenne- ja osaamisvajeesta työttömiä kohtaan. Herätys ja töihin -ministerit Pekkarinen, Sinnemäki!
 
Nuorisotyöttömyyden hoito on aivan retuperällä, Gustafsson kritisoi.
– Elokuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 37 000. Kun tähän lisätään ne koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat nuoret, jotka eivät ole kirjautuneet työttömiksi työnhakijoiksi, joita on noin 29 000, niin kyse on kansallisesta hätätilasta, Gustafsson arvioi.
 
– Nyt tarvittaisiin 2-3 vuoden korvamerkitty toimintapaketti nuorten työttömyyden hoitoon. Paketissa kiinnitettäisiin huomiota nuorten työharjoittelupaikkoihin, oppilaitosten aloituspaikkoihin, työvoimakoulutuksen laajentamiseen ja tukityöllistämiseen. Toimet suunniteltaisiin seututasolla yhdessä yritysten ja työnantajien kanssa. Emme voi antaa nuorten ikäluokan syrjäytyä toivottomuuteen, vaan heidät on pidettävä yhteiskunnassa kiinni.
 
Gustafsson ihmettelee myös hallituksen penseää suhtautumista työvoimapolitiikkaan.
– Elokuun työttömyystilastot osoittavat, että samaan aikaan kun työttömiä työnhakijoita oli 74 000 enemmän kuin viime vuonna, on erilaisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden piirissä olevien ihmisten määrä laskenut 2000:lla. Tämä paradoksi on räikeä osoitus valtiovarainministeri Kataisen tempputyöllistämistraumasta ja hallituksen työvoimapolitiikan epäonnistumisesta. Työvoimapoliittisiin toimiin tarvittaisiin 100 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä hallitus on esittänyt.