Gustafsson: Aikuisten osaamisohjelmaan laajenee nuorten tarpeiden mukaan

Ajankohtaista 08:58

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson on tyytyväinen hallituksen esitykseen laajentaa nuorten aikuisten osaamisohjelma kattamaan myös ammatillista perustutkintokoulutusta. Muutos mahdollistaa kouluttautumisen ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon. Opinnot suoritetaan näyttötutkintoon valmistavana koulutuksena ja ne voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena tai tutkinnon osina. 

– On tärkeää, että hallitus on valppaana ja valmis parantamaan entisestään yhtä kärkihankettaan. Näin osaamisohjelma laajenee entistä suuremmalle porukalle. Ehdotus auttaa erityisesti niitä, jotka ovat suurimmassa riskissä jäädä rannalle.

– Nuoret eivät ole yhtä massaa. Ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto ei sovi kaikille. Osalle sopiva koulutus voi olla ammatillinen perustutkinto.

Lisäksi hallitus vahvistaa oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutuksen järjestämistä siirtämällä siihen 7,5 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista.

– Tämä auttaa nuorisotakuun toteutumisessa ja oppisopimuskoulutukseen pääsemisessä.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma koskee niitä, jotka ovat 20 – 29 -vuotiaita ja vailla toisen asteen tutkintoa. Tarkoituksena on, että vuosittain osaamisohjelmassa aloittaa noin 4 000 henkilöä.