Filatov vaatii työelämään luovuutta

Ajankohtaista 05:26

– Työelämässä on syytä metsästää luovuutta ja innovatiivisuutta, koska luova työntekijä keksii uusia ratkaisuja tehdä asioita paremmin ja tehokkaammin, varapuhemies Tarja Filatov toteaa.


– Työelämässä on syytä metsästää luovuutta ja innovatiivisuutta, koska luova työntekijä keksii uusia ratkaisuja tehdä asioita paremmin ja tehokkaammin. Luovuus tuottaa myös uudenlaisia tuotteita. Uudet tuotteet myyvät ja tuovat vaurautta sanoo varapuhemies Tarja Filatov.


Hän puhui tänään Hämeenlinnassa Tekstiilitehdas Fintexin avajaisissa, Pukutehtaalla – Suomalainen katumuoti tänään, monikulttuurisessa muotinäytöksessä.


Filatovin mukaan luovuus on aina haavoittuvaa, riskien ottamista, erehtymistä ja virheidenkin tekemistä.
– Jos työelämässä on riittävästi viisautta, se kunnioittaa ihmisen haavoittuvuutta. Sivutuotteena se saa luovuutta ja turvallisuutta, joka johtaa itsensä ilmaisemiseen.


Vertailut suomalaisten yritysten kesken osoittavat, että samankaltaisessa ympäristössä toimivien organisaatioiden kesken on suuria eroja toimintatavoissa. Toimintatapaerot selittävät pitkälti organisaatioiden menestymisen välisiä eroja. Suomi ei pärjää kansainvälisessä kilpailussa ”komentokulttuurilla” eikä massatuotanto- tai – palveluajattelulla. Pärjäämme tekemällä asioita fiksummin. 


– Menestyksen avaimet löytyvät tiimimäisestä työstä. Samat menestystekijät toimivat myös yrittäjien verkostoissa.


– Vuorovaikutteinen työn organisointi, kumppanuussuhteet, sosiaalisen osaaminen, työyhteisöissä vallitsevien yhteiset arvot ja kulttuurit, erilaisuuksien hyödyntämisen sekä niin sanotun hiljaisen tiedon merkitys ovat myös kiistattomia menestystekijöitä, Filatov kertoo. 


– Globaalissa maailmassa pärjäämisessä tarvitaan tehokkuutta ja tuottavuutta. Tuottavuutta ei voida repiä irti siitä, että ihmiset tekevät aina vain enemmän ja enemmän, koska silloin näivettyy itse ihmisyys. Niinpä meidän on siirryttävä rutiinisuorituksista lisäarvoa tuottaviin ajatussuorituksiin – ideoihin, oivalluksiin, kannustaa Filatov. 


– Käymistilassa oleva Suomi tarvitsee luovuutta enemmän kuin koskaan. Luovuuden avulla voimme saada aikaan uusia merkityksellisiä asioita, muotoja, ideoita, esineitä, palveluja, prosesseja, menettelytapoja, sanoo Filatov.