Panostukset lapsiin ja nuoriin ovat kääntyneet nurinkurin. Korjaaviin toimiin panostetaan paljon, mutta ennaltaehkäiseviin liian vähän. Ketju on käännettävä oikein päin, sanoo työelämä-ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov. Hän puhui tänään Lahdessa MeaMannassa nuorten syrjäytymistä koskevassa keskustelutilaosuudessa.
Kunnallista kodinhoitoapua saavia lapsiperheitä oli vuonna 1990 yli 50 000, vuonna 2012 enää 9000. Kodinhoitoapua saaneiden lapsiperheiden määrä väheni tasaisesti 83 prosenttia. Samalla aikavälillä Kasvatus- ja perheneuvoloiden asiakasmäärät lisääntyivät lähes 50 prosenttia, lastensuojelun avohuollon asiakkaiden määrä lisääntyi yli 100 prosenttia, huostaan otettujen nuorten osuus kasvoi yli 150 prosenttia. Ehkäisevän palvelun ja korjaavan toiminnan hintaerot ovat merkittäviä. Kyse ei ole rahapulasta, vaan väärään järjestykseen lipsahtaneesta palvelujen priorisoinnista.
– Yhden syrjäytyneen nuoren elämänmittaisten kustannusten hinnalla saataisiin 10 tuntia kotipalvelua 10 vuoden ajan. Tutkimukset osoittavat, että kotipalvelulla on suuri merkitys esimerkiksi lasten huostaanottojen ehkäisyssä.
Korjaavana toimena lapsen sijoitus maksaa 90 000 euroa. Samalla rahalla saa 1000 tapaamista sosiaalityöntekijän kanssa tai 400 käyntiä nuorisopsykiatrian poliklinikalla tai 3000 tuntia kotipalvelua tai 7 vuotta intensiivistä perhetyötä.
– Kaikista näistä palveluista on huutava pula, mutta korvaavat toimet on pakko toteuttaa. Hinta on ihimillisesti kohtuuton ja taloudellisesti hyvin kallis.
Filatov muistuttaa, että taloustieteen nobelisti James Heckman on tarkastellut nuoriin kohdistuneiden investointien tuottavuutta. Tutkimuksen mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuneet auttamis- ja tukitoimet tuottavat paremmin kuin mitkään muut investoinnit. Suurimmat taloudelliset hyödyt saavutetaan 0-3 -vuotiaisiin suunnatuilla toimenpiteillä ja seuraavaksi suurimmat tuotot 4-5 -vuotiaisiin kohdistuneilla toimenpiteillä. Kouluikäisiin ja kouluiän ylittäneisiin suunnattujen investointien taloudelliset hyödyt ovat merkittäviä.
Tutkimustulosten mukaan investoinnit lapsiin ja nuoriin ovat kannattavia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä ja lasten ja perheiden palveluihin käytetty raha tuottaa moninkertaisen tuoton.
– Varhaislapsuudessa tehdyt tukitoimet ovat sosiaalisesti kestäviä ja tasa-arvoisia, Filatov sanoo.