Filatov haluaa omaishoidon tuelle valtakunnalliset säännöt

Ajankohtaista 07:54

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov kiinnittää huomiota siihen, että omaishoitajat ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea. Jopa samassa kunnassa tuen saa eri perustein alku- ja loppuvuodesta. Tuen saannin ehdot kiristyvät, kun rahat käyvät vähiin loppuvuodesta.

Filatovin mukaan ei riitä, että omaishoitajien lepopäiville ja tukipalveluille asetetaan valtakunnallisesti tavoitteita. Myös rahallinen omaishoitajan kuntatuki tarvitsee valtakunnalliset raamit.

– Vanhustenhoiva romahtaisi ilman asialleen omistautuneita omaishoitajia. Nyt kun kuntatalous on kriisissä, omaishoitajien tuki uhkaa eriytyä entisestään.

Omaishoitajat ansaitsevat yhdenvertaisen kohtelun – ei lapsilisäkään vaihtele kuntarajojen mukaan, Kauhavalla demaripiirin kuntaseminaarissa lauantaina 5. syyskuuta puhunut Filatov sanoo.

Kotihoidontuen kuntalisä vaatii Filatovin mielestä myös valtakunnallista sääntelyä, sillä lapsiperheidenkin asema vaihtelee kuntarajojen mukaan. Päivähoitomaksujen vastaava ongelma ratkaistiin maksuja koskevalla lailla.