Filatov: Hallituksen valmistujaislahja nuorille – kasvava työttömyys

Ajankohtaista 07:43

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin mielestä hallitus vähättelee kasvavan työttömyyden ongelmaa.
– Muussa tapauksessa hallitus olisi valmis merkittävästi panostamaan työllisyyden hoitoon ja ymmärtäisi, että tilanteen hoitaminen vaatii välittömiä toimenpiteitä. Voimmekin sanoa, että finanssikriisi, joka on kääntynyt työllisyyskriisiksi näyttää muuttuvan myös arvokriisiksi.

– Haluaako hallitus ottaa vakavasti ne uutiset, joiden mukaan koko maassa nuorisotyöttömyys on noussut yli 50 prosenttia ja esimerkiksi väkirikkaalla Uudellamaalla jopa yli 80 prosenttia?

Vauhti on Filatovin mukaan yhtä kova, kuin edellisen 1990-luvun suurtyöttömyyden aikaan.
– Työ- ja elinkeinoministeriön oman arvion mukaan kahden seuraavan vuoden (2008-2010) aikana menetetään lähes kaikki se kasvu, joka edellisen nousukauden (2005-2008) aikana saatiin aikaan. Kysymys on 150.000:sta työpaikasta.

– Esimerkkinä nopeista toimenpiteistä voi mainita uusille yrittäjille suunnattavan starttirahan, jonka kestoa voisi pidentää. Varsinkin vaikeina aikoina uuden yrityksen liikkeellelähtö vie pidempään.

Filatovin mielestä hallituksen toimettomuus uhkaa viedä Suomen kolmoisongelman kehään, joka syö tulevaisuuden lamasta nousun eväitä. Erityisesti nuorten tilanne on huolestuttava ja vaatii toimia, jotta esimerkiksi kesätyöttömyys ei pitkity.

– Kasvava nuorisotyöttömyys syrjäyttää nuoria ja vaikeuttaa tulevaisuuden työvoiman saantia. Toiseksi pitkäaikaistyöttömyyden nousu heikentää ihmisten työkykyä. Lisäksi ikääntyneiden työttömien määrän kasvaminen poistaa ihmisiä työelämästä ennenaikaisesti.

Tämä kolmoissyväsukellus on Filatovin mukaan estettävä kaikin mahdollisin keinoin.
– Talouspolitiikan suuntaan tarvitaan muutos. Hallituksen talouspoliittinen linja on perustunut tuloveron kevennyksille, kun nyt tarvitaan voimakkaita toimenpiteitä työllisyyden hoitoon.