Filatov: Hallituksen työllisyyspihvi sisältää sahanpurua

Ajankohtaista 12:22

Tarja Filatov vappuna Mäntsälässä ja Hämeenlinnassa

Hallituksen talouspolitiikka näyttäytyy lähinnä leikkauslistoina. Säästöjen etsiminen on välttämätöntä. Mutta tärkeämpää on katsoa, että säästöt eivät heikennä työllisyyttä ja yhteiskunnan sosiaalista pääomaa, sanoo SDP:n puoluevaltuuston puheejohtaja Tarja Filatov vappupuheessaan.

Hallituksen tulisi miettiä osa säästöpolitiikastaan täysin uusiksi. Kannattaa muistaa että ” euron suutari saattaa tehdä viiden euron vahingon”. Säästöjen kohdennus sairaisiin, eläkeläisiin, lapsiperheisiin, opiskelijoihin ja työttömiin leikkaa kotimaista kysyntää.

Myös sosiaalisen pääoman heikentäminen heikentää yhteiskunnan menestymisen mahdollisuuksia. Filatov muistuttaa, että vakaassa taloudessa oleellista on menot ja tulot. Molemmat.

– Hallituksella on kyllä tarkka säästölista, joka kohdistuu kipeästi sairaisin, eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja työttömiin. Mutta missä on tarkka veronkierron ja harmaan talouden suitsimislista? Puhumattakaan veropohjaa laajentavista esityksisä. Ne loistavat poissaolollaan.

– Jos Suomen verorakenne olisi samalla pohjalla omaisuuden, pääomien ja työn verotuksen suhteen kuin EU:ssa keskimäärin, niin voisimme keventää työn verotusta ja silti meillä olisi yli 5 miljardia verotuloja enemmän, sanoo Filatov.

Hallituksella on kunnianhimoinen työllisyystavoite.

– Toivon sydämeni pohjasta, että se toteutuu. Kun kehysriihen tiedot tulivat ajattelin, että ennen lehmä lentää, kun hallituksen tavoite toteutuu.

Yrittäjyyden puolella on positiivisia avauksia, mutta niiden toteutumiseen on vielä pitkä matka.

– Työttömyyden hoidossa lista on surullinen. Se leikkaa kotimaista kysyntää ja syrjäyttävät karenssitehtailulla työnhausta.

Passiivista turvaa muutetaan aktiiviseksi. Ensin ilahduin, että kyseessä on pasiivirahan aktiivirahaksi muuttava joustava setelimalli.

– Mallia kehuttiin eduskunnassa Lindströmin pihviksi, mutta pihvi on täynnä sahanpurua. Mallissa on leikkuri, joka siirtää 151 miljoonaa euroa pois nykyisistä palkkatukirahoista. Se ei tuo lisää voimavaroja työllistämiseen. Jo nyt palkkatuettua työtä on leikattu yli 40 prosenttia eikä helpotusta ole luvassa.

Yli vuoden työttömänä olleita on noin 120 000 ihmistä.

– Ihmisen työkyky ei säily, jos hän ei pääse käyttämään taitojaan. Edellisen laman kova oppi oli nimenomaan se, että työttömyyden pitkittyminen syrjäyttää ison osan ihmisiä työelämästä kokonaan, Filatov muistuttaa.

Hallituksen vastaus työttömyyteen on kuntouttavan työtoiminnan ja muiden ei-palkkaperusteisten työvoimapolitiikan keinojen lisääminen, vaikka pitkään työttömyyteen valuu osaavia ja kyvykkäitä ihmisiä, jotka eivät tarvitse kuntoutusta.

– Työttömyysturvan leikkaukset ja saantiedellytysten kiristykset ovat outoa suhdannepolitiikkaa. Meillä on pula työstä, ei tekijöistä!

– Itse kannatan tiukkaa työn vastaanottamisvelvollisuutta. Kolmen kuukauden ammattisuojan purkaminen on hätävarjelun liioittelua, kun edes te-toimistoon ei hevin pääse kolmessa kuukaudessa. Ei ole ollenkaan harvinaista, että yhdellä virkailijalla on 1000 asiakasta. Taakka on kohtuuton virkalijoille ja heikentää väkisin palvelua.

Hallitus yrittää paikata työhallinnon resurssipulaa kepittämällä työttömiä. Ei se niin toimi. Tehokkaampi työnvälitys tarvitsee riittävät resurssit, Filatov sanoo.