Ex-työministerit Filatov ja Ihalainen Lindströmille: Uusi Lex Taipale on tervetullut

Ajankohtaista 16:01

SDP:n kansanedustajat, entiset työministerit Lauri Ihalainen sekä Tarja Filatov kiittävät työministeri Jari Lindströmiä lupauksesta harkita lakia, joka sallisi yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien kunniakkaan siirtymisen eläketuen piiriin, eli ns. Lex Taipale II:sta.

– Olen iloinen, että ministeri Lindström on tarttunut tähän SDP:n pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseksi laatiman ohjelmasta löytyvään ehdotukseen. Toivottavasti ministeriltä löytyy tahtoa tarttua myös muihin paperista löytyviin esityksiin. Hiukan hämmentynyt olen siitä, että vielä kuukausi sitten sain ministeri Mäntylältä asiaa koskevaan kirjalliseen kysymykseen vastauksen, jossa todettiin, että ” pitkäaikaistyöttömien eläketuki ei olisi linjassa eläkeellejäämisiän nostamisen ja työurien pidentämistä koskevien tavoitteiden kanssa”. Toivottavasti perussuomalaisten rivit ovat tässä asiassa suorat ja asia hoidetaan kuntoon pikimmiten, toteaa Filatov.

– Niin sanotun Lex Taipaleen jatkaminen on inhimillistä politiikkaa. Tässä työmarkkinatilanteessa on perusteltua päästää osa ikääntyneistä pitkään työttömänä olleista henkilöistä eläketuen piiriin. Niin ikään olen iloinen, että ministeri Lindström sanoi selvästi, ettei hän hyväksy että pitkäaikaistyöttömien työehtoja ryhdyttäisiin heikentämään, toteaa Ihalainen.

SDP:n esittämässä eläketuen myöntäminen tarkoittaisi sitä, ettei kohderyhmään kuuluvien viisi vuotta työttömänä olleiden yli 60-vuotiaiden tarvitsisi olla työnhakijoina eikä TE -toimistoilla ja kunnilla olisi ”velvollisuutta” pyrkiä edistämään heidän työllistymistään. Eläketuen myöntäminen vapauttaisi sekä TE -toimiston että kuntien resursseja edistää niiden henkilöiden työllistymistä, joilla on työllisyyden parannuttua työvuosia jäljellä. Eläketuki vähentäisi työmarkkinatuen rahoituksesta kunnille aiheutuvia menoja.