Eveliina Heinäluoma: Modernin historian suurin lisätalousarvio suuntaa tukea terveyspalveluihin ja kunnille

Ajankohtaista 16:30

Hallitus laittaa liikkeelle toisen lisätalousarvion, jonka tarkoituksena on tukea Suomen yhteiskuntaa selviämään tämän vaikean kriisiajan yli. Tukea osoitetaan tämän ja ensimmäisen lisätalousarvion myötä 4,1 miljardia euroa. Tukea myönnetään mm. sosiaali- ja terveyspalveluille, yrityksille, kunnille sekä kulttuuriin ja liikuntaan. Kuntien verotulojen menetyksiä korvataan 547 miljoonan euron edestä.

– Nämä tukitoimet ovat elinehto kunnille. Verokertymien lasku ja sosiaali- ja terveyspalveluiden menojen kasvu vaikuttavat kuntien talouteen hyvin nopeasti. Etenkin eristyksissä ollut Uusimaa on ottanut vastaan isoja iskuja viimeisten viikkojen aikana. Siksi kehysriihessä linjattu tuki on tarpeeseen tuleva kädenojennus kunnille, linjaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

– Olen myös tyytyväinen siitä, että kulttuurin ja taiteen alalle ehdotetaan yli 40 miljoonan euron määrärahalisäystä. Näiden lisäysten turvin kulttuuritoimijoille voidaan kompensoida tappioita ja varmistaa se, että meillä on kulttuuritarjontaa myös kriisin jälkeen, Heinäluoma toteaa.

Kehysriihen päätökset eivät tule jäämään hallituksen ainoiksi tukitoimiksi kuntien suuntaan. Hallitus valmistelee nyt myös toukokuun lisätalousarvioesitykseen kuntien tukipaketin, joka on suuruudeltaan vähintään miljardi euroa.

– Koronakriisin vaikutukset kuntien talouteen tulevat riippumaan epidemian laajuudesta ja kestosta. Sen vuoksi kuntien tukemiseen liittyvää päätöksentekoa vaiheistetaan ja on tärkeää, että tukea tarjotaan myös jatkossa. Kriisin keskellä on muistettava, että tuen pitää jakautua oikeudenmukaisesti ja meidän pitää huolehtia kaikista heikoimmassa asemassa olevista, Eveliina Heinäluoma painottaa.