Eloranta: Oppijan verkkopalveluilla maailman osaavimmaksi kansaksi

Ajankohtaista 08:53

SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta pitää hallituksen esitystä Oppijan verkkopalveluiden ensiaskeleista merkittävänä etenemisenä kansalaisten yksilöllisten oppimispolkujen luomisessa. Oppijan verkkopalveluissa rakennetaan sähköistä sivistyskeskusta, josta löytyvät tulevaisuudessa kaikki palvelut sekä yksityishenkilöille että opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Oppijan verkkopalvelut toteutetaan osana valtiovarainministeriön koordinoimaa sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe).

– Esityksessä luodaan opiskelijavalintarekisteri, jossa hyödynnetään henkilön yksilöintiin tarkoitettua oppijanumeroa. Tämä vapauttaa resursseja käyttöön ja auttaa löytämään jokaiselle mielekkään koulutuspaikan, Eloranta kertoo.

Palvelukokonaisuus tulee sisältämään koulutustiedon verkkopalvelun, ilmoittautumisen esi- ja perusopetukseen sekä haku- ja valintapalvelut ammatilliseen koulutukseen, lukiokoulutukseen, perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin sekä korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän. Kokonaisuuteen sisältyy myös koulutustieto-, urasuunnittelu ja ohjaus- ja neuvontapalveluita, mikä on tärkeä apu siihen, että ihan jokainen löytää oman paikkansa. Oppijanumero taas auttaa henkilöä todentamaan oma osaamisensa ja hyödyntämään sitä.

Nykynuoret ovat diginatiiveina tottuneita siihen, että kaikki hoituu verkossa, miksei siis myös koulutus- ja urasuunnittelupalelut. Samalla se on tehokasta ja säästää pitkällä juoksulla henkilöresursseja sinne missä niitä oikeasti tarvitaan, vaikkapa henkilökohtaiseen opinto-ohjaukseen, Eloranta iloitsee. 

– Hyvä uudistus on myös se, että kaikki olennainen tieto olisi yhdessä paikassa. Näin on helpompi yhdistää eri oppilaitoksissa tehtyjä suorituksia yhteen tutkintosuorituskokonaisuuteen. Tällä lisätään myös opiskelijaliikkuvuutta, jota tarvitaan, kun teemme Suomesta osaavimman kansan vuonna 2020, Eloranta toteaa.