Edustaja Piritta Rantasen ryhmäpuheenvuoro: Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Senaatti-konsernista ja valtion toimitilahallinnosta

16.11.2022

Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puhemies,

Käsittelemme nyt Valtioneuvoston selontekoa eduskunnalle senaatti konsernista ja valtion toimitilahallinnosta. Kyseessä on perusteellinen selonteko, joka vastaa eduskunnan lausumiin ja antaa perusteellisen kuvan Senaatti-konsernin toiminnasta.

On välttämätöntä, että valtion toimitiloja kehitetään suunnitelmallisesti. Valtiolla on omistuksessaan noin 4,7 miljardin euron rakennettu kiinteistö omaisuus, joka pitää sisällään noin 9000 rakennusta, kerrospinta-alaa 5,9 miljoonaa m2, joista lähes puolet on puolustusvoimien tiloja. Nyt on siis kyse tämän omaisuuden hallinnasta ja 1 210 henkilön työpanoksen ohjautumisesta.

Senaatti kiinteistöissä tehtiin vuonna 2016 vuokrajärjestelmä uudistus, jossa aiemmasta markkinaehtoisesta mallista on siirrytty asteittain omakustannusperusteiseen malliin. Tätä voidaan pitää erittäin onnistuneena ratkaisuna. Senaattikiinteistöt eivät tee voittoa valtion sisäisellä vuokraustoiminnalla. Selontekokin osoittaa, että toimintamalli on toiminut varsin hyvin. Tehdyillä toimilla kustannuksia on saatu vuositasolla säästettyä yli sata miljoonaa euroa jo useamman vuoden ajan.

Arvoisa puhemies,

Keskitetyllä kiinteistönhallinnalla tavoitellaan tehokasta ja tarkoituksenmukaista tilankäyttöä sekä virastojen ja laitosten yhdenmukaista kohtelua. Säästöhankkeiden ja vuokrajärjestelmän muutosten ansiosta valtion toimitilakustannukset eivät ole nousseet viime vuosina, vaikka samanaikaisesti Senaatti-kiinteistöt on investoinut toimitilakannan parantamiseen 2 miljardia euroa ja käyttänyt kunnossapidon korjauksiin 600 milj. euroa. Valtion toimitilat ovatkin nyt toiminnallisesti paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin.

On tärkeää, että toiminnan kehittämistä jatketaan ja kiinteistöt tukevat entistä paremmin niissä toimivien virastojen ydintehtävää. Pienemmissä kunnissa vastuu rakennuksista on voinut olla, vaikka sairaanhoitajakoulutuksen saaneella vanhainkodin johtajalla. Senaatilla on osaamista kiinteistöjen ylläpidossa ja huollossa, eikä ole tarkoituksenmukaista, että sellainen vastuu siirtyisi esimerkiksi poliisipäällikön tai museon johtajan hoidettavaksi.

Arvoisa puhemies,

On hienoa, että hallitus on vauhdittanut toimitilastrategian toimeenpanoa. Näin säästöjä voidaan saada aiemmin ja jopa enemmän. Tilankäytön tehostaminen onnistuu, kun eri virastot käyttävät enemmän tiloja yhdessä ja tarjoavat palveluja yhteisissä palvelupisteissä. Samalla voidaan viedä käynti asiointia lähemmäs ihmisiä ja parantaa aukioloa.

Toimitilojen hallinnassa on huomioitava myös lisääntyvät digitaalisesti palvelut ja digiloikan mukanaan luomat etätyön mahdollisuudet. Palvelujen laadusta, saatavuudesta tai henkilöstön työoloista ei kuitenkaan saa tinkiä. On myös varmistettava, että tiloja kehitetään ja niihin investoidaan suunnitelmallisesti ja tarpeettomista tiloista luovutaan.

Samalla voimme olla iloisia siitä, että senaatti on onnistunut vähentämään harmaata taloutta työmaillaan. Suurin vaikeus harmaan talouden torjunnassa rakennusalalla liittyy pitkiin alihankintaketjuihin.

Arvoisa puhemies,

Uusien ratkaisujen myötä myös päästöt ovat vähentyneet, viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa yli 80 prosenttia. On valittava oikeat ratkaisut. Esimerkiksi puurakentaminen pienentää rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä, ja on rakennustapana linjassa kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden kanssa. Olisikin jo aika vaatia puurakentamisen reilua lisäämistä julkiseen rakentamiseen.

Senaatti-kiinteistöjen tulevan vuosikymmenen suunnitelmat sisältävät kunnossapidon korjauksia yhteensä noin 800 milj. euroa. Peruskorjausinvestointeja on samalla ajanjaksolla yhteensä noin 1,8 mrd. Euroa. Puurakentaminen voi olla osa ratkaisua myös näissä.

Uusista toimintavoista hyvänä esimerkkinä toimii Äänekoskella käyttöön otettu ensimmäinen uudistetun poliisitalokonseptin mukainen poliisitalo. Konseptin suunnittelua ohjasivat poliisityön muuttuneet tarpeet. Tarkoitus on lisätä hyvinvointia ja samaa konseptia on tarkoitus hyödyntää myös tulevissa poliisitalohankkeissa.

Arvoisa puhemies,

Energiansäästöön ja energiatehokkuuteen panostaminen ovat keskeinen osa varautumista ja säästämistä tarvitaan nyt kaikilta tahoilta. Energiansäästötalkoisiin tulee osallistua myös julkisten kiinteistöjen osalta.

Senaatissa tämän talven energiansäästöohjelmalla haetaan 10 miljoonan euron säästöä valtion virastoissa ja samanlaiseen säästöön on mahdollisuus jatkossakin.

SDP eduskuntaryhmä haluaa kiittää selonteon tekijäjoukkoa ja Senaatti-kiinteistöä aktiivisesta palveluiden kehittämisestä.

Jaa sosiaalisessa mediassa