Backman: Sote-laskelmat vaativat selventämistä

Ajankohtaista 09:17

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina ns. sote-laskelmat. Niitä koskeva uutisointi ja keskustelu on pikemminkin lisännyt hämmennystä kuin vähentänyt epätietoisuutta.

Hämmennyksen keskeinen syy lienee otsikointi. Sote-laskelmina esitetään kokonaisuutta, jossa on mukana myös jo päätetyt kuntien valtionosuusuudistus ja valtionosuusleikkaukset. Ne selittävät monelta osin sote-uudistusta enemmän paineet kuntien veroprosenttien nousuun.

Uutisoinnin mukaan monen kunnan veroprosentit uhkaavat nousta tuntuvastikin sote-uudistuksen vuoksi. Tosiasiassa moni kunta, jonka veroprosentin kerrotaan sote-uudistuksen vuoksi nousevan, saa sote-palvelujensa maksurasitukseen kevennystä. Eli pelkän sote-uudistuksen perusteella ne voisivat pikemminkin laskea veroprosenttiaan.

Kaikki kunnat menettävät valtionosuusleikkauksissa. Osa kunnista voittaa, osa häviää valtionosuusuudistuksessa, kuten myös sote-uudistuksessa. Pelkän sote-uudistuksen syyllistäminen kuntien veroprosenttien nousupaineeseen on perusteetonta.

Yksi keskeinen puute ja ongelma sote-laskelmissa on vertailuvuosien satunnaisuus. Kustannukset vaihtelevat vuosittain ja sikäli vertailu on osin sattumanvaraista. Vertailu, jossa nykykustannukset vain jaetaan uudestaan kuntien kesken, ei ole perusteltu. Sote-uudistuksen tarkoitus on pienentää koko kuntakentän kustannuspainetta. Laskelmat eivät huomioi tätä lainkaan.