Saku Nikkanen: Hallitus haluaa ihmiset töihin ilman tarvittavia edellytyksiä

5.4.2024

Petteri Orpon (kok.) hallitus ajaa kovalla kiireellä sosiaaliturvaleikkauksia sillä perusteella, että ihmiset työllistyisivät paremmin. Hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt yhtään esitystä, jotka tukisivat näiden henkilöiden työllistymistä osaamisen vahvistamisen näkökulmasta.

– Sosiaaliturvasta suoraan leikkaamalla ei auteta ihmisiä työllistymään, jos heillä ei ole tarvittavaa osaamista. Ilman riittävää koulutuksellista tukea nämä ihmiset uhkaavat ajautua ennemmin toimeentulotuen asiakkaiksi eikä tavoitelluiksi työllisiksi. Leikkausten ohella tarvitaan siis myös panostuksia koulutukseen, kansanedustaja Saku Nikkanen sanoo.

– Esimerkiksi ammatilliseen aikuiskoulutukseen liittyvässä haasteessa on kyse rajallisesta rahoituksesta. Oppilaitoksilla olisi resursseja kouluttaa suurempia määriä osaajia työelämän tarpeisiin, mutta rahoitusta toteuttaa koulutusta puuttuu. Nopeat muutokset työelämässä edellyttävät joustavia ratkaisuja sekä ennakoivaa toimintaa. Alueelliset eroavaisuudet sekä kehitystarpeet tulisi ottaa huomioon nykyistä vahvemmin ammatillisen koulutuksen rahoituksessa, Nikkanen toteaa.

Orpon hallitusohjelmassa ammatillisen koulutuksen rahoitusmallia pyritään uudistamaan. On tarkoitus kannustaa koulutuksen järjestäjiä niin, että opiskelijat valmistuvat, työllistyvät ja siirtyvät jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen. Tämä on kannatettava tavoite. Rahoitusmallilla kannustetaan myös ohjaamaan opiskelijoita suorittamaan niin sanottuja osatutkintoja, joilla vastataan työelämän jatkuviin haasteisiin ja alueellisiin työvoimatarpeisiin. Ammatillisen koulutuksen ja elinkeinoelämän yhteistyötä vahvistetaan, jotta ammatillinen koulutus vastaisi paremmin työelämän tarpeisiin.

– Nämä hallitusohjelman ammatillisen koulutuksen rahoitusmallin tavoitteet ovat pääpiirteiltään kannatettavia, jos vain päästäisiin toteuttamaan niitä jo käytännössäkin. Suomi tarvitsee kasvua. Kasvun esteenä ei saa olla osaajapula eikä kohtaanto-ongelma osaamisvajeineen. Nikkanen painottaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa