Presidenttiehdokas Jutta Urpilainen vetoaa sopimisen puolesta

29.12.2023

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen ottaa kantaa viime päivien keskusteluun koskien ajankohtaista työmarkkinatilannetta ja vetoaa sopimisen puolesta. Urpilaisen mielestä repivä retoriikka ei edesauta tilanteen ratkaisemista.

“Suomen vahvuus on aina ollut keskinäisen luottamuksen varaan rakentuva ”ketään ei jätetä” -asenne. Sen avulla Suomesta on yhdessä rakennettu menestyvä läntinen demokratia, joka ulkomailla tunnetaan osaamisestaan ja pohjoismaisista hyvinvointivaltiorakenteistaan.  

Pienenä kansankuntana olemme ymmärtäneet, että eripura, sanelu tai selkävoittojen ottaminen siitä, joka kulloinkin näyttäytyy vastustajana, ei loppupeleissä ole Suomen etu.  
Suomalaiseen sopimisen perinteeseen on aina sotavuosien tammikuun kihlauksesta alkaen kuulunut se, että työn ja työelämän kehittämistä tehdään tiiviissä yhteistyössä, ei ylhäältä sanellen. 

Ymmärrän hyvin ammattiyhdistysliikkeen ja palkansaajien tämänhetkiset huolet ja epätoivon. Työtaistelutoimia ei kukaan lähtökohtaisesti halua eikä lakkoon ryhdytä kevyin perustein. 

Asiaa ei auta repivä retoriikka, jossa järjestäytyneen ammattiyhdistysliikkeen laillista vaikuttamista on verrattu rikolliseen toimintaan. Tällaista ministeritason kielenkäyttöä demokraattisesta vaikuttamisesta on tavattu pyytää anteeksi eduskunnan täysistunnossa. 

Ammattiyhdistysliike edustaa tavallisia suomalaisia palkansaajia, joilla on huoli omasta toimeentulostaan. Kokemukseni mukaan suomalaiset ymmärtävät talouden realiteetit ja ovat valmiita kantamaan vastuuta, kunhan se jakautuu oikeudenmukaisesti eikä niiltä, joilla jo nyt on vähiten, oteta eniten.  

Presidenttiehdokkaana toivon, että kaikki toimijat tuntisivat vastuunsa. Suomea ei tule jakaa eri leireihin, vaan päinvastoin ratkaisuja on etsittävä sieltä, mistä ne ennenkin ovat löytyneet: neuvottelupöydästä. Suomea rakennetaan toisia kunnioittavalla ja arvostavalla puheella, ei herjauksilla ja loukkauksilla. 

Rohkenen esittää uuden vuoden toivomuksen hallitukselle sopimisen tien valitsemisesta – ja uuden vuoden toivomuksen tasavallan presidentille kannustamisesta sopimiseen omassa uuden vuoden tervehdyksessään.”

Jaa sosiaalisessa mediassa