Merja Mäkisalo-Ropponen: Apurahatutkijoille tutkijaeläke ja työterveyshuolto

27.7.2018

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen ja tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä apurahatutkijoiden eläketurva ja työterveys tarvitsevat korjauksen.

– Ei voi olla oikein, että kymmenien vuosien tutkijauran jälkeen eläke on vain parisataa, sanoo Mäkisalo-Ropponen.

Suomessa apurahan turvin tieteellistä tai taiteellista työtä tekevien eläkekertymä muuttui vuonna 2009, kun oikeus maatalousyrittäjien eläkelain (MYEL) mukaiseen työeläke- ja tapaturmavakuutukseen laajeni myös apurahan saajiin. Lakiuudistus toi tuolloin kovasti kaivatun parannuksen apurahan saajien sosiaaliturvaan. 

– Moni tutkija on kuitenkin työskennellyt apurahan turvin jopa vuosikausia ennen vuoden 2009 lakiuudistusta ja tällä on suuri vaikutus eläkekertymään. Olisi kohtuullista, että heille myönnettäisiin esimerkiksi taiteilijaeläkettä vastaava tutkijaeläke, vaatii Mäkisalo-Ropponen.

Apurahatutkijat ovat myös väliinputoajia terveydenhuollossa, heillä ei ole samanlaista työterveysjärjestelmää kuin työsuhteisilla.

– Nuoret tutkijat ja apurahatutkijat ovat väliinputoajia erityisesti terveydenhuollossa. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on järjestetty ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kautta, ja yliopistojen, tutkimuslaitosten ja ammattikorkeakoulujen väki on työterveydenhuollon piirissä, kuten muukin suomalainen työväestö. Yrittäjät ja maatalousyrittäjät voivat myös käyttää kuntien järjestämisvastuulla olevaa työterveyshuoltoa. 

– Jos tämä viimeksi mainittu järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, on apurahansaajat tässä samassa yhteydessä saatava myös työterveyshuollon piiriin, Mäkisalo-Ropponen esittää.

 

Lisätietoja:

Merja Mäkisalo-Ropponen, 050 3579090

tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja

kansanedustaja (sd)

Jaa sosiaalisessa mediassa