Ihalainen: Ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittäminen tulevaan hallitusohjelmaan

9.2.2019

Suomi on voinut olla ylpeä siitä, että meillä on maailman koulutetun väestö. Nyt Suomen koulutustason suhteellinen asema on heikentynyt. Syitä on monta, mutta koulutukseen tehdyt leikkaukset ovat keskeisiä.

Tärkein keino tehdä työssä tapahtuva jatkuva muutos turvalliseksi ja varmistaa, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana, on osaamisen vahvistaminen.

Työelämässä ei ole töitä, joissa pärjätään pelkällä peruskoulutuksella. Tämä näkyy siinä, että matalamman koulutustason ihmisten on yhä vaikeampi kiinnittyä työmarkkinoille. Perusasteen koulutuksen varassa työllisyysaste on vain noin 42 prosenttia, kun keskimääräinen työllisyysaste on noin 72 prosenttia.

Edelleen meillä on noin 100 000 alle 30 vuotista pelkän peruskoulun varassa. Maksuttoman oppivelvollisuuden laajennus toiselle asteelle on tehokas tapa parantaa työllisyyttä ja estää nuorten syrjäytymistä. Peruskoulutason varassa oleville nuorille aikuisille on rakennettava räätälöity ohjelma turvaamaan heille vähintään toisen asteen koulutus.

Työmarkkinoilla ja työelämässä tapahtuvat muutokset edellyttävät jatkuvaan oppimiseen perusturvaa aikuiskoulutuksen isoa reformia. On arvioitu, että automaatio, robotisaatio ja tekoäly tuhoaa noin 15 % nykyisistä työpaikoista vuoteen 2030 menneessä. Samalla syntyy uusia työpaikkoja ja uusia työtehtäviä. On esitetty, että lähitulevaisuudessa on varauduttava uudelleen ja täydennyskouluttamaan noin miljoonaa ihmistä. Uusi teknologia, digitalisaatio ja tekoäly synnyttävät uutta työtä, jota ei vielä edes tunnisteta. Toivottavasti tämä avaa uusia mahdollisuuksia purkaa myös vahvasti sukupuolittuneita työmarkkinoita Suomessa.

Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistaminen vaatii panostuksia erityisesti niiden osaamisen parantamiseksi, joilla koulutus on jäänyt vähäisemmäksi. Kaikki on pidettävä mukana ja jokaisen mahdollisuuksia siirtyä työstä ja ammatista toiseen tuettava.

Yksi selvittämisen arvoinen asia olisi rakentaa sellainen koulutustilimalli, joka ei olisi sidottu vain yhteen työsuhteeseen.

Valtakunnallisen uuden työllisyysrahaston roolia tulee vahvistaa omaehtoista koulutusta tukevan koulutuksen rahoittamisen rinnalla myös työsuhteessa tapahtuvan koulutuksen rahoittamiseksi. Työllistämisrahastosta tulee kehittää työttömyys – ja eläketurvapuskureiden rinnalle koulutuspuskurit, joilla tuodaan ammatillista koulutusta.

Aikuiskoulutusta voidaan kehittää siten, että edistetään työn ja opiskelun yhteensovittamista. Yksi keskeinen kehittämisen kohde tulisi olla, miten osa-aikatyötä ja opiskelua voisi paremmin yhteensovittaa toisiaan tukevalla tavalla.

Samalla tulisi selkeyttää miten vähintään kolmen päivän koulutusoikeutta ja sitä tukevaa yrityksille tarjottavaa verokannustinta voidaan kehittää niin, että sitä käytettäisiin nykyistä laajemmin työpaikoilla. Ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämistavoitteet tulee kirjata uuteen hallitusohjelmaan.
Työnantajien kannattaa nyt, kun kilpaillaan osaavasta työvoimasta, panostaa henkilöstön kouluttamiseen, ei irtisanomisiin ja lomautuksiin. Mikäli joudutaan turvautumaan lomautuksiin, tulisi lomautusaikakin osittain pyrkiä käyttämään koulutukseen.

Ihalainen puhui Vantaalla SDP:n vaalitilaisuudessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa