FSD: Fortsatt översättning av God medicinsk praxis måste tryggas

18.3.2021

Finlands svenska socialdemokrater har kontaktat regeringen för att trygga fortsatt finansiering för översättning av God medicinsk praxis till svenska.

– Jag har full tillit till att Sanna Marins regering kommer att trygga medlen för fortsatt översättning av nya och uppdaterade rekommendationer i God medicinsk praxis, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

– Regeringen har satsat på de språkliga rättigheterna inom vården genom att låta översätta God medicinsk praxis. Inte kommer man att låta det arbetet gå förlorat, säger Finlands svenska socialdemokraters ordförande Anette Karlsson.

– Men det borde finnas en mer bestående finansiering för översättningar av centrala styrdokument och rekommendationer inom vården. Det är en fråga om språkliga rättigheter och patientsäkerhet, påminner Anette Karlsson.

I regeringsprogrammet 2019 kom man överens om att tilldela 600 000 euro för översättningen till svenska och det bygger på Justitieombudsmannens beslut från år 2015 att God medicinsk praxis ska översättas till svenska med offentliga medel.

 

Dela på sociala medier