Filatov: Digivaje kurottava umpeen

5.8.2018

Suomen on varmistettava jokaisen kansalaisen digiosaaminen. It-taidot ovat nyky-Suomessa yhtä tärkeitä perustaitoja kuin luku- ja kirjoitustaito muinoin, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa. Hän piti juhlapuheen Hakkapeliitta-tapahtuman 40-vuotisjuhlassa Tammelassa sunnuntaina.

– Kun diginatiivit uudistavat Suomea ja kehittävät palveluitamme, on muistettava, että kaikki eivät ole saaneet ”bittivirtaa geeniperintönä”.

– Miljoona suomalaista on varustettu vajain digitaidoin. Esimerkiksi ikäihmisten ja pitkäaikaistyöttömien joukossa on paljon ihmisiä, joiden tietotekniset taidot ovat olemattomia. Silti palvelut siirtyvät verkkoon vauhdilla.

– Digipalvelut ovat ajasta ja paikasta riippumattomia, ne säästävät resursseja ja tuovat tehokkuutta. Jos palvelun tarvitsijan digitaidot eivät riitä, hyöty kääntyy haitaksi. On muistettava, että kasvokkaista palvelua tarvitaan yhä osalle ihmisiä.

Filatov muistuttaa, että jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu nyt esillä olevassa muodossa on todennäköistä on, että tiukkaan säädellyt sotepalvelut vievät työvoimapalvelujen resurssit.

-Riskinä on, että kasvupalvelut ovat lopulta vain nettiosoite maakuntahallinnossa ja kasvokkainen työvoimapalvelu harvojen herkkua. Jo nykyresursseilla meillä on isoja puutteita palveluissa.

Riskiä voidaan minimoida parantamalla sote-uudistusta ja panostamalla mittavaan digiosaamisen nostamiskampanjaan erityisesti työttömien ja ikäihmisten kohdalla. 

– Ikäihmiset tarvitsevat digitukea arkipäiväisissä palveluissa vaikka pankkiasioissa tai junalipun ostossa. Digi on välttämättömyys nykypäivänä, mutta yhä enemmän tulevaisuudessa. 

– Esimerkiksi terveyspalvelut laskevat tehokkuushyötyjä digitalisaation varaan. Digitalisoitu terveydenhuolto hienoine itsekäytettävine laitteineen ei saa luoda entistä epätasa-arvoisempaa terveydenhuoltoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa