Asuntoministeri Kiuru: Palveluasumisen ongelmat selvitetään perinpohjaisesti

Ajankohtaista 08:42

Asuntoministeri Krista Kiuru asettaa lähipäivinä asiantuntija, OTK Saila Eskolan selvityshenkilöksi arvioimaan epäkohtia, joita on ilmennyt erityisryhmien asumisen tukemisessa ja palveluasumisen järjestämisessä. Selvityksen keskiössä ovat palvelutalojen rakentamiseen myönnetyt valtion tuet ja se, miten hoivapalveluiden hankinta palvelutaloihin käytännössä tapahtuu.

Asuntoministeri Krista Kiuru pitää erittäin tärkeänä, että asiassa ilmenneet ongelmat selvitetään perinpohjaisesti ja nopealla aikataululla. – Meidän on varmistettava, että yksikään palveluntuottaja tai muu toteuttamisketjussa mukana oleva taho ei voi hyötyä tavalla, joka ei ole järjestelmän tai yhteiskunnan tuen tarkoituksen mukaista, ministeri Kiuru painottaa.

Selvityshenkilön tehtävänä on käydä läpi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämän erityisryhmien asumisen investointirahoituksen myöntämiskäytäntöjä sekä kuntien palveluasumishankintoja. Näitä arvioidaan erityisesti julkisten hankintojen, kilpailuneutraliteetin, asukkaiden asumisturvan ja palvelutalojen pitkäaikaisen käytön näkökulmista.

– Lähtökohtana täytyy olla, että ARAn tuki ei pääse edes välillisesti hyödyttämään jotain tiettyä yritystä, kun kunta kilpailuttaa palveluntuottajan palvelutaloon. Ei ole myöskään hyväksyttävää, että palvelutalon asukkaat joutuisivat muuttamaan aina palveluntuottajan vaihtuessa, ministeri Kiuru korostaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö avustaa selvitystyössä. Selvitystyön tulee valmistua 31.5.2012 mennessä.