Vilma Vähämaa

Vaikuttamistyön asiantuntija, Osallisuuden aika ry
Age: 31
Municipality: Helsinki
City part: Maunula
951

Koko elämänsä Helsingissä asunut vaikuttamistyön asiantuntija ja politiikan ja viestinnän tutkimuksen kandi. Kiinnostukseni vaikuttamiseen alkoi nuorisokodissa asuessani; näin lastensuojelussa paljon hyvää, jota halusin vahvistaa, sekä paljon huonoa, jota halusin kehittää. Tämän johdosta päädyin perustamaan lastensuojelun palvelujen kehittämistä asiakasnäkökulmasta tekevää Osallisuuden aika ry:tä, joka on tehnyt pioneerityötä nuorten äänen tuomisessa lastensuojelun päätöksentekoon. Lasten ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi on eettisesti tärkeä asia, mutta siihen kannattaa kiinnittää huomiota myös taloudellisista syistä. Tarvitsemme vahvat peruspalvelut, jotka ottavat koppia lapsista ja nuorista jo paljon ennen, kuin lastensuojelun piiriin päädytään. Osallisuus, lähiluonto sekä tietopohjainen päätöksenteko ovat minulle tärkeitä asioita, joita haluan suojella ja vahvistaa. Lastensuojelussa tekemäni kehittämistyön johdosta minut valittiin vuoden kaupunkilaiseksi vuonna 2018.

Important to me

Lapsi- ja perhepolitiikka

Lapsi- ja perhepolitiikka luo pohjan koko yhteiskunnan hyvinvoinnille ja Helsingissä sille, minkälaista Helsinkiä luomme nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Tämä tarkoittaa mm. tarpeeksi pieniä ryhmäkokoja ja osaavia ammattilaisia, joilla on mahdollisuus keskittyä perustehtäväänsä niin varhaiskasvatuksessa, kuin myös peruskoulussa. Resurssien käyttäminen lapsiin, nuoriin ja perheisiin on itsensä takaisinmaksava sijoitus tulevaisuuteen ja kestävää, yli vaalikausien kantavaa politiikkaa.

Tietopohjainen päätöksenteko

Disinformaation noustua vahvemmin niin julkiseen keskusteluun kuin politiikkaankin, on tietopohjainen päätöksenteko tärkeämpää kuin koskaan. Emme voi tehdä laadukasta, kestävää päätöksentekoa, jos päätösten perustana ei ole paras saatavilla oleva tieto.

Lähiluonto

Lähiluonto vaikuttaa kaupunkilaisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Helsingin on mahdollista kasvaa ja kehittyä niin, että lähiluonto säilyy ja kaupunkilaisilla on jatkossakin helposti saavutettavia viheralueita. Tämä vaatii tietopohjaista ja vastuullista päätöksentekoa, jossa luonnon monimuotoisuutta suojellaan ja samalla varmistetaan, että kaupunki pysyy elinvoimaisena ja viihtyisänä. Kaupunkisuunnittelussa on tärkeää varmistaa, että rakentaminen tapahtuu luontoarvot huomioiden.